ПБФ :
A+ R A-

За признаването на Константинополския (Исихасткия) събор от 1351 година като Девети Вселенски събор

Е-мейл Печат ПДФ

BFVTUВСЕЛЕНСКИ СЪБОРИ
Доклад, изнесен пред Св. Синод на Гръцката православна църква

Блаженейши владико,

Високопреосвещени свети отци,

Бих искал първоначално да благодаря за честта, която бе оказана на моята скромна личност с възможността да говоря пред църковната ни йерархия. И то да говоря за Константинополския събор, състоял се през 1351 г., който Събор поради важността на разглеждания от него проблем бил окачествен като Девети вселенски събор. Именно по въпроса за този Събор нашата православна вяра влиза в сблъсък, и то много сериозен, с ереста на папизма. Изложеното на този събор православно учение би трябвало да подхранва нашето пастирско богословие и нашите проповеди. Но тъй като това в своята по-голяма част не се случва, затова и християните ни остават богословски сакати, показвайки съществена липса на духовен (православен) живот.

Специалности и начини за кандидатстване в ПБФ за учeбната 2016/2017 година

Е-мейл Печат ПДФ

BFVTUВЕЛИКОТЪРНОВСКИ УНИВЕРСИТЕТ
"СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ

КАНДИДАТСТУДЕНТСКИ ПРИЕМ
за учебна 2016/2017 година

ПРАВОСЛАВЕН
БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ

 

ПРАВОСЛАВНИЯТ БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ приема студенти по две акредитирани специалности:

ТЕОЛОГИЯ
ЦЪРКОВНИ ИЗКУСТВА- иконопис, стенопис, дърворезба

Кръстът като предизвикателство

Е-мейл Печат ПДФ

177274.pХристос можел да избегне Кръста. Ние можем да създадем едно лишено от труд и усилие, нищо неструващо християнство. Но то няма да бъде истинско Християнство. Христос казва:  горко на тези, на които всички им ръкопляскат, усмихват им се,  разбират се добре с всички,  винаги и навсякъде.  Православието не сваля трайно небето на земята.     Кръстът стъпва на земята и стига до небето. Кръстът ни учи на преходността, суетността, нищожността на настоящия живот и на това, че тук нямаме постоянен град. Но ето че и ние, християните, които ходим на църква и се причастяваме,  четем, молим се и постим, нас ни интересува доброто име, добрата дреха, доброто ядене, добрата пенсия, добрата къща и добрият автомобил. Тук, отче, ще ми кажете, ни затруднявате. Не сме ли и ние хора? Не избрахме монашеския живот.  Та и в манастирите монасите имат основни удобства.

Празник на Православния богословски факултет

Е-мейл Печат ПДФ

blagoveshtenie 2016 3На 25 март Православният богословски факултет към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" тържествено отбеляза големият християнски празник Благовещение. Преподаватели и студенти имаха двоен повод за празнуване, тъй като на тази дата се отбелязва и празника на самия факултет, който тази година навършва 25 години от създаването си.

Програма за празника на Православния боогословски факултет

Е-мейл Печат ПДФ

BFVTUПо случай Благовещение - празника на Православния богословски факултет, заповядайте на

25 март 2016 година

9:00  - Света Божествена литургия в храм "Света Троица" (до университета), гр. Велико Търново

11:00  - Доклад "Италианската легенда – извор за живота на свети Константин-Кирил Философ" - Веселка Йосифова, 13 зала на Православния богословски факултет

12:00  – коктейл в Православен център "Проф. Тотю Коев"

Страница 9 от 64

Банер
Банер
Банер

Видео

 

 

В момента има 78 посетителя в сайта