ПБФ :
A+ R A-

Специалности и начини за кандидатстване в ПБФ за учeбната 2016/2017 година

Е-мейл Печат ПДФ

BFVTUВЕЛИКОТЪРНОВСКИ УНИВЕРСИТЕТ
"СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ

КАНДИДАТСТУДЕНТСКИ ПРИЕМ
за учебна 2016/2017 година

ПРАВОСЛАВЕН
БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ

 

ПРАВОСЛАВНИЯТ БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ приема студенти по две акредитирани специалности:

ТЕОЛОГИЯ
ЦЪРКОВНИ ИЗКУСТВА- иконопис, стенопис, дърворезба

Кръстът като предизвикателство

Е-мейл Печат ПДФ

177274.pХристос можел да избегне Кръста. Ние можем да създадем едно лишено от труд и усилие, нищо неструващо християнство. Но то няма да бъде истинско Християнство. Христос казва:  горко на тези, на които всички им ръкопляскат, усмихват им се,  разбират се добре с всички,  винаги и навсякъде.  Православието не сваля трайно небето на земята.     Кръстът стъпва на земята и стига до небето. Кръстът ни учи на преходността, суетността, нищожността на настоящия живот и на това, че тук нямаме постоянен град. Но ето че и ние, християните, които ходим на църква и се причастяваме,  четем, молим се и постим, нас ни интересува доброто име, добрата дреха, доброто ядене, добрата пенсия, добрата къща и добрият автомобил. Тук, отче, ще ми кажете, ни затруднявате. Не сме ли и ние хора? Не избрахме монашеския живот.  Та и в манастирите монасите имат основни удобства.

Празник на Православния богословски факултет

Е-мейл Печат ПДФ

blagoveshtenie 2016 3На 25 март Православният богословски факултет към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" тържествено отбеляза големият християнски празник Благовещение. Преподаватели и студенти имаха двоен повод за празнуване, тъй като на тази дата се отбелязва и празника на самия факултет, който тази година навършва 25 години от създаването си.

Програма за празника на Православния боогословски факултет

Е-мейл Печат ПДФ

BFVTUПо случай Благовещение - празника на Православния богословски факултет, заповядайте на

25 март 2016 година

9:00  - Света Божествена литургия в храм "Света Троица" (до университета), гр. Велико Търново

11:00  - Доклад "Италианската легенда – извор за живота на свети Константин-Кирил Философ" - Веселка Йосифова, 13 зала на Православния богословски факултет

12:00  – коктейл в Православен център "Проф. Тотю Коев"

Изгубеното библейско съзнание

Е-мейл Печат ПДФ

cropped-cropped-slide sample 212 2"Както е истината в Иисуса" (Еф. 4:21)
От свещениците не се очаква да проповядват свои лични мнения и особено, да не правят това от амвона. Те са призвани и ръкоположени в Църквата да проповядват словото Божие. Дадени са им някои определени пълномощия - именно евангелието на Иисус Христос -и те са задължени към това единствено и вечно послание. От тях се очаква да разпространяват и пазят „вярата, веднъж завинаги предадена на светиите". Разбира се, словото Божие трябва да се проповядва „резултатно". С други думи, то трябва винаги да се представя така, че да убеждава и внушава вярност във всяко ново поколение и всяка конкретна група хора. Ако обстоятелствата изискват, то може да се проповядва и в нови категории. Но преди всичко трябва да се съхрани идентичността на посланието.
Свещеникът трябва да е сигурен, че проповядва същото евангелие, което му е предадено от Църквата, и че вместо него не въвежда някакво свое „евангелие". Словото Божие не може да се нагласява или приспособява към мимолетните обичаи и схващания на някоя конкретна епоха, включително нашата. За съжаление ние често сме склонни да измерваме словото Божие чрез нашия собствен ръст, вместо да проверяваме нашия ум чрез ръста Христов. „Съвременното съзнание" също така стои под съда на словото Божие.

Страница 9 от 64

Банер
Банер
Банер

Видео

 

 

В момента има 94 посетителя в сайта