ПБФ :
A+ R A-

Изгубеното библейско съзнание

Е-мейл Печат ПДФ

cropped-cropped-slide sample 212 2"Както е истината в Иисуса" (Еф. 4:21)
От свещениците не се очаква да проповядват свои лични мнения и особено, да не правят това от амвона. Те са призвани и ръкоположени в Църквата да проповядват словото Божие. Дадени са им някои определени пълномощия - именно евангелието на Иисус Христос -и те са задължени към това единствено и вечно послание. От тях се очаква да разпространяват и пазят „вярата, веднъж завинаги предадена на светиите". Разбира се, словото Божие трябва да се проповядва „резултатно". С други думи, то трябва винаги да се представя така, че да убеждава и внушава вярност във всяко ново поколение и всяка конкретна група хора. Ако обстоятелствата изискват, то може да се проповядва и в нови категории. Но преди всичко трябва да се съхрани идентичността на посланието.
Свещеникът трябва да е сигурен, че проповядва същото евангелие, което му е предадено от Църквата, и че вместо него не въвежда някакво свое „евангелие". Словото Божие не може да се нагласява или приспособява към мимолетните обичаи и схващания на някоя конкретна епоха, включително нашата. За съжаление ние често сме склонни да измерваме словото Божие чрез нашия собствен ръст, вместо да проверяваме нашия ум чрез ръста Христов. „Съвременното съзнание" също така стои под съда на словото Божие.

Като гръм от ясно небе

Е-мейл Печат ПДФ

rüyada-saat-görmekСтранно функционира нашият живот без Христос, Който е Устроителят на нашия живот. Той настройва нашия живот. Докато богаташът от притчата имал всички хубави неща и  казвал на  себе си:  почивай си, о, колко пари имам в банката! С тези пари ще живеят и внуците ми! Добре сме! Нямаме никакъв проблем. И изведнъж бам, неочакваното идва като гръм от ясно небе. Внезапно идва  големият трус, който събаря всичко и тогава Бог и му казва: "безумецо, тази нощ ще изискат душата от теб". Ще я изискат от теб- никой не те моли, не те умолява, а ще я изискат. Душата ти си заминава, край, без обсъждания, без:  да се разберем и да го обсъдим!  Дойде краят, рязко, там, където не го очакваш.  Летиш с 250 км/ч  и внезапно пред тебе изскача  отвесна стена, скала, сече ти пътя и не просто го сече, а не знаеш къде се намираш и казваш ама чакай, аз имам планове за бъдещето,  догодина съм си уредил да ходя на почивка, уредил съм си да купя еди-кой си имот, искам да построя  къща и да сменя автомобила, имам планове! И Бог идва и ти казва:  ти имаш планове, но планираш без Мен. И както Аз не те попитах и ти дадох живот, защото Аз го исках, а не ти го иска, защото не съществуваше, и никой не те пита, защото не си напълно свободен да правиш каквото си искаш. Тъй идва един друг момент и възможност да разбереш, че не си абсолютно свободен да правиш каквото искаш, не си абсолютно свободен да умреш когато ти искаш. Ще умреш когато Бог иска, ако Бог иска, и по начина, по който Той позволи да умреш. Най-малкото във външните обстоятелства, защото ти формираш душата си, но не ти определяш живота и смъртта.  И това доказва, че не си господар на живота.  Господ идва и му казва: днес си заминаваш. Както децата, когато имат десетминутен тест и внезапно преподавателят казва:  деца, край, каквото сте писали, писали! Ама, имам още неща в ума си, знам още неща. Каквото сте написали! За 10 минути. Ето неочакваното. Гръм сред ясно небе.

Демонстрация на техниките фреско и сграфито

Е-мейл Печат ПДФ

demonstaracia 9Проф. Думитру Сорика е преподавател в специалност „Църковни изкуства" към Богословски факултет „Патриарх Юстиниан" на Букурещкия университет в Румъния. През периода 22-24 февруари тази година той гостува на Православен богословски факултет към Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий" по програма Еразъм +. По време на своето посещение проф. Сорика представи две монументални техники, използващи се и до днес в храмовата живопис - фреско и сграфито.

Гост-преподавател от Румъния ще демонстрира фреско и сграфито пред студентите на ПБФ

Е-мейл Печат ПДФ

prof sorikaНа 22, 23 и 24 февруари 2016 г. проф. Думитру Сорика, преподавател в специалност "Църковни изкуства"(Arta Sacra) към Православния Богословски факултет на Букурещкия университет (Румъния) ще гостува на специалност "Църковни Изкуства" при ВТУ по програма "Еразъм +". Проф. Сорика ще демонстрира фреско и сграфито - две стари техники, които, запазени до днес, активно се използват в украсата на Православния храм. Демонстрациите ще се проведат в Православния Богословски факултет към ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" (11 и 14 блок). 

Добре дошли са всички заинтересовани !

Слово и музика (някои наблюдения върху причастния за Възнесение от Петър Пелопонески)

Е-мейл Печат ПДФ

BFVTU Православния богословски факултет към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза деня на светите три светители – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст, празник на всички богословски школи у нас. По този случай беше проведена публична лекция на тема: „"Слово и музика (някои наблюдения върху причастния за Възнесение от Петър Пелопонески)" от гл. ас. д-р Даниел Йорданов.

Страница 10 от 64

Банер
Банер
Банер

Видео

 

 

В момента има 72 посетителя в сайта