ПБФ :
A+ R A-

Слово и музика (някои наблюдения върху причастния за Възнесение от Петър Пелопонески)

Е-мейл Печат ПДФ

BFVTU Православния богословски факултет към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза деня на светите три светители – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст, празник на всички богословски школи у нас. По този случай беше проведена публична лекция на тема: „"Слово и музика (някои наблюдения върху причастния за Възнесение от Петър Пелопонески)" от гл. ас. д-р Даниел Йорданов.

Христос е нашият живот

Е-мейл Печат ПДФ

jesus1Макар да бяхме мъртви поради престъпленията, оживотвори с Христа (Ефес 2:5)

Защо Църквата говори за греха и постоянно казва, че това нещо е грях и че не трябва да съгрешаваме? Защо, какви последици има грехът? Грехът умъртвява душата на човек и я  убива. Но  за да разберем това, трябва да сме живи. Един умрял не се страхува, че ще умре, след като е умрял. Той не усеща нищо, умрелият е умрял и не е малко умрял или много умрял. Когато сърцето е мъртво, когато човекът е умрял, той нищо не усеща, не усеща последицата от греха, съгрешава, дори много пъти се опитва да се наслади на своя грях, смята това за естествено и ти казва: Какво стана? И какво от това? Той нищо не чувства, нито разбира нещо. Не смята, че е станало нещо тежко, нещо особено важно в неговия живот и не вижда  мощна причина, поради която трябва да спре да съгрешава. Защото тази душа вече  е   - да не каже мъртва -  въпреки че тук така казва  св. ап. Павел,  или нека го кажа: тя  е мъртва, тази душа е мъртва и  не усеща нищо.

Лекция по случай празника на висшите богословски школи

Е-мейл Печат ПДФ

3-2-759x1024Православният богословски факултет има удоволствието да Ви покани на публична лекция по случай деня на Светите Трима светители, празник на висшите богословски школи. Гл. ас. д-р Даниел Йорданов ще говори за "Слово и музика (някои наблюдения върху причастния за Възнесение от Петър Пелопонески)" Събитието ще се проведе на 30 януари (събота) от 11 часа в Православен център "Проф. Тотю Коев".

ВТУ почете Деня на Св. Евтимий, Патриарх Търновски

Е-мейл Печат ПДФ

moleben4Великотърновският университет почете Деня на Св. Евтимий, Патриарх Търновски. В новостроящия се университетски храм, митрополит Григорий отслужи акатист. В съслужение с него бяха свещениците иконом Славчо Иванов, протосингел на Великотърновска митрополия, прот. Добромир Димитров и о. Зоран Мамучевски. Слeд цъpкoвнaтa cлyжбa ректорът проф. Христо Бонджолов, преподаватели и студенти пoднecoхa цвeтя пpeд пaмeтникa нa cвeти Евтимий. Мoнyмeнтът e oткpит oфициaлнo нa 8 мaй 1978 г. пo cлyчaй 650-гoдишнинaтa oт poждeниeтo нa Tъpнoвcкия пaтpиapх. Пaмeтникът e дeлo нa cкyлптopa Бopиc Гoндoв и apхитeктa Димитъp Кpъcтeв.

Любов и покаяние

Е-мейл Печат ПДФ

sveto-venchanie-hram-sveti-georgi-kokalqne2 1Бог, богат с милост, поради голямата Си любов, с която ни обикна, макар да бяхме мъртви поради престъпленията, оживотвори с Христа (по благодат сте спасени), и възкреси с Него и постави на небесата в Христа Иисуса,
за да яви на бъдещите векове преизобилното богатство на Своята благодат в доброта към нас чрез Христа Иисуса.Защото по благодат сте спасени чрез вярата; и това не е от вас - Божий дар е” (Ефес. 2:4-10)

Бог, богат с милост. Св. ап. Павел подчертава, че Бог направил това поради голямата Си любов.  Бог обича човека и когато Бог обича нещо, Той не го обича с мярка. Той не обича само една група хора, конкретни лица или конкретни слоеве хора, а обича всички хора еднакво. Бог не може едни да обича, а други не. Защото, ако обича едни, а други не, тогава това означава, че  този бог има слабости, има страсти,  не е неизменчив и абсолютен в своята любов. Но както разбирате и както много пъти сме казвали, именно ние не обичаме Бога по един и същ начин. Един Го обича 30 %, друг 50%, друг 70 %, друг 99 %. 100 % не знам дали някой Го обича. Мисля, че само Христос е имал тази мяра като Човек. Бог е Бог богат на милост, Бог е богат, не е беден, не е злочестив, нито скъперник, нито окаян. Той е истински богат  -  защото съществуват много богати хора, които имат много пари, но не им се радват, не им се наслаждават, а ги пазят. Разбира се, те са нужни, за да живеят банките. Но както казва и Карагьозис (хумористичен персонаж, герой от гръцкия народен фолклор), който видял хлябовете на витрината на фурната и   попитал хлебаря:

Страница 10 от 63

Банер
Банер
Банер

Видео

 

 

В момента има 44 посетителя в сайта