ПБФ :
A+ R A-

Лекция по случай празника на висшите богословски школи

Е-мейл Печат ПДФ

3-2-759x1024Православният богословски факултет има удоволствието да Ви покани на публична лекция по случай деня на Светите Трима светители, празник на висшите богословски школи. Гл. ас. д-р Даниел Йорданов ще говори за "Слово и музика (някои наблюдения върху причастния за Възнесение от Петър Пелопонески)" Събитието ще се проведе на 30 януари (събота) от 11 часа в Православен център "Проф. Тотю Коев".

ВТУ почете Деня на Св. Евтимий, Патриарх Търновски

Е-мейл Печат ПДФ

moleben4Великотърновският университет почете Деня на Св. Евтимий, Патриарх Търновски. В новостроящия се университетски храм, митрополит Григорий отслужи акатист. В съслужение с него бяха свещениците иконом Славчо Иванов, протосингел на Великотърновска митрополия, прот. Добромир Димитров и о. Зоран Мамучевски. Слeд цъpкoвнaтa cлyжбa ректорът проф. Христо Бонджолов, преподаватели и студенти пoднecoхa цвeтя пpeд пaмeтникa нa cвeти Евтимий. Мoнyмeнтът e oткpит oфициaлнo нa 8 мaй 1978 г. пo cлyчaй 650-гoдишнинaтa oт poждeниeтo нa Tъpнoвcкия пaтpиapх. Пaмeтникът e дeлo нa cкyлптopa Бopиc Гoндoв и apхитeктa Димитъp Кpъcтeв.

Любов и покаяние

Е-мейл Печат ПДФ

sveto-venchanie-hram-sveti-georgi-kokalqne2 1Бог, богат с милост, поради голямата Си любов, с която ни обикна, макар да бяхме мъртви поради престъпленията, оживотвори с Христа (по благодат сте спасени), и възкреси с Него и постави на небесата в Христа Иисуса,
за да яви на бъдещите векове преизобилното богатство на Своята благодат в доброта към нас чрез Христа Иисуса.Защото по благодат сте спасени чрез вярата; и това не е от вас - Божий дар е” (Ефес. 2:4-10)

Бог, богат с милост. Св. ап. Павел подчертава, че Бог направил това поради голямата Си любов.  Бог обича човека и когато Бог обича нещо, Той не го обича с мярка. Той не обича само една група хора, конкретни лица или конкретни слоеве хора, а обича всички хора еднакво. Бог не може едни да обича, а други не. Защото, ако обича едни, а други не, тогава това означава, че  този бог има слабости, има страсти,  не е неизменчив и абсолютен в своята любов. Но както разбирате и както много пъти сме казвали, именно ние не обичаме Бога по един и същ начин. Един Го обича 30 %, друг 50%, друг 70 %, друг 99 %. 100 % не знам дали някой Го обича. Мисля, че само Христос е имал тази мяра като Човек. Бог е Бог богат на милост, Бог е богат, не е беден, не е злочестив, нито скъперник, нито окаян. Той е истински богат  -  защото съществуват много богати хора, които имат много пари, но не им се радват, не им се наслаждават, а ги пазят. Разбира се, те са нужни, за да живеят банките. Но както казва и Карагьозис (хумористичен персонаж, герой от гръцкия народен фолклор), който видял хлябовете на витрината на фурната и   попитал хлебаря:

„Раят”, който е ад

Е-мейл Печат ПДФ

heaven-or-hell-hannah-greerВсичко, което имаме около нас, са дарове, които Бог ни е дал, за да ги гледаме и непосредствено  умът ни да се насочи към Него, да гледаме Неговите дарове, да мислим за Него, да гледаме Неговите блага и да мислим за Него, защото Той ни ги е  дал. Той е Подателят на даровете,  от Него идва всичко хубаво на земята и на небето -   съпругата ти, децата ти, дома ти, здравето, всичко, което имаш, е от Бога. Разбираш ли това? Ти го забравяш. Когато Адам видял Ева за първи път, той много се зарадвал и на Ева и на Бога. Той обикнал още повече Бога, защото казал: Господи, колко си добър! Даде ми Ева! Той гледал Ева, обичал я, общувал с нея, но помнил момента, в който Господ му я представил. И докато Ева била до него, и Бог бил до него. Той не губил Бога, не се чувствал автономен, не се чувствал откъснат от Бога. Ева го довело по-близо до Бога, а връзката му с Ева и любовта, която имали помежду си, била любов, която стопляла  тяхната любов към Бога, която на свой ред стопляла  и тяхната взаимна любов. Загубихме тази красива връзка, тази красива приемственост на любовта и не я живеем. Живеем Божиите дарове без Бога, не Му благодарим, не Го прославяме, не Го помним, забравяме Го, а Той ни е дал всичко и продължава да ни го дава.

Тържествено връчване на дипломите на абсолвентите от випуск 2015 към Православния богословски факултет

Е-мейл Печат ПДФ

vipusk 2015 8На 6 декември, когато Църквата почита паметта на великия Мирликийски чудотворец св. Николай, в храм "Св. Николай" във Велико Търново бяха връчени дипломите на завършилите тази година специалностите: Теология, Теология и социално служение, Църковни изкуства и магистърски програми към Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий".

Страница 11 от 64

Банер
Банер
Банер

Видео

 

 

В момента има 60 посетителя в сайта