ПБФ :
A+ R A-

Изложба на специалност "Църковни изкуства" в ХГ "Илия Бешков", град Плевен

Е-мейл Печат ПДФ

    p1020351 На 25 март, великият християнски празник Благовещение и празник на Православния богословски факултет, Художествената галерия „Илия Бешков" в град Плевен стана домакин на изложба на студентите от специалност „Църковни изкуства".

     Изложбата се подрежда в навечерието на 50-годишнината на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий". Част от него вече 20 години е специалност „Църковни изкуства".


      Експозицията показва продукцията на студентите в периода на обучение от степен „Бакалавър" и степен „Магистър". Една част от творбите са дипломни работи, а друга – учебни работи и семестриални задачи.
      Това не е първата художествена проява на студентите в града – такава е била организирана и проведена и преди 12 години на същото място. Настоящата изложба обаче е обогатена жанрово – освен икони, плевенчани и гостите на града могат да видят и проекти за стенопис, мозаични пана, дърворезба, както и една църковна хоругва.

      В словото си при откриването на събитието, директорът на галерията Мирослав Минчев представи специалност „Църковни изкуства” и отбеляза, че във времена на заобикаляща ни бездуховност тя е утвърдена школа, създаваща художници за нуждите на Църквата и православното храмово строителство. Нейни възпитаници от Плевен се изявяват в художествения живот на града и успешно работят в своята област.

     Изложбата ще гостува в Плевен до 20 април.

2p1020333p1020363

 


Банер
Банер
Банер

В момента има 56 посетителя в сайта