ПБФ : БОГОСЛОВИЕ | СЪВРЕМЕННА ПРАВОСЛАВНА ПРОПОВЕД | Човекът на моя живот
A+ R A-

Човекът на моя живот

Е-мейл Печат ПДФ

197944 10150134701553798 161050223797 6570959 4077777 n Продължение от "Обичай и прави каквото искаш"

Велико нещо е да се доверяваш на Бога и да се молиш. Идва другият и ти казва: искам да създам семейство, но не знам как ще стане, къде ще намеря правилен човек и т.н. Някои от вас ми писаха за подобни проблеми, за проблеми с  вашите деца, за самите вас, че годините минават и не са се оженили т.н. Годините и времето минават, но знаем ли какво означават думите времето минава? Бог знае времето,  времето е така, както Бог го иска, добре си е времето! Ама, казваш, станах на 35 години! Е,  Бог може да иска да създадеш семейство на 38 години. Ама, минах 40-те! Е, Бог може да иска да създадеш семейство по-късно или може да има друг план за теб, който обаче е много добър. Не го зная, за да ти го кажа. Да ти кажа ли нещо просто? Помоли Бога да ти го каже. Да те просветли,  моли се!

 Веднъж един такъв човек дойде при мене и каза: искам да създам семейство, какво да правя, помогнете ми! Аз ли ще ти помогна? Какво имаш предвид? Е да ми кажете как да постъпя. .  Не, не прави нещо, а първо се успокой. Имаш стрес,  и когато имаш стрес, не можеш да създадеш здраво семейство, защото заради стреса ще те обхване паника и несигурност и дори да намериш някой човек, този стрес и страх пак ще прояви-ще ме иска ли? Ще се задържи ли връзката?  Ще се разделим ли? Да не ме зареже, както  стана предният път? Да не ме отхвърли? Да не би да не й харесам? Това е стрес, детето ми. Не можеш да създадеш здраво семейство, ако тръгваш с такъв стрес. За какво говорим толкова време? - довери се на Бога! Обичай Бога! Повярвай в Бога! Обичам Го, казва, но. . . Добре, ако Го обичаше, щеше ли да имаш такава паника? Обичаш Бога и чувстваш паника? Ако хвана ръката ти и я стисна, ще почувстваш топлина и ще кажеш: ах, чувствам сигурност, мир, някой ме държи! И тъй, хората те докосват и утихваш - Бог те докосва  и къде е твоя мир? Къде? Затова първо се успокой! Знаеш ли защо  трябва да се успокоиш? За да видиш ясно, да изчезне стресът от теб, да изчезне паниката, да дойде мирът, защото, по тези  въпроси - създаването на връзки и семейство  - Божията воля се отразява ясно в спокойни и утихнали души. Душата ти трябва да бъде тиха, спокойна, за да се отрази Божията воля в нея. Ако те обхване паника и смут, Божията воля не може да се отрази. Правиш спазматични движения, онеправдаваш себе си и създаваш лъжлива представа пред другия, с който ще се запознаеш, защото изкарваш смут и несигурност. Преди всичко остави нещата на Бога. Някой казваше нещо много хубаво, а именно,  че тези въпроси се решават, знаеш ли кога? Когато спрат да те занимават. Това много ми харесва. Тоест, когато спреш да се стресираш за нещо, тогава то ще се оправи. Ако се стресираш, то не може да се оправи. Стресът не помага, а създава много неприятен и тежък  климат за уреждането на нашите проблеми. Успокой се, забрави проблема! Живей си живота! Ама - казва -  животът ми няма смисъл! Какво говориш- няма смисъл в живота ти? Тоест в живота ти няма смисъл, понеже не си създал семейство? Това сериозни думи ли са? Ето, един урок, който първо трябва да разбереш, преди да създадеш семейство е, че животът е хубав не заради семейството, а  защото съществува Христос. Нашият възлюбен Христос е толкова богат на дарове и затова ни дарява  семейството; но дори да не си създал семейство,  Неговият живот е хубав. Ние  нараняваме Бога, обиждаме Го и вършим грях, когато казваме, че ако не създам семейство, животът ми е провален и загубил своя смисъл! Това е погрешно. Първо, животът е хубав, защото съществува Господ, съществува нашият Христос. Един човек отишъл при старец Паисий и му казал:

-          Отче, притеснявам се, чувствам се зле!

-          Защо, бре, детенцето ми?  

-          На 40 години съм  и още не съм се оженил!

-          Е, не се притеснявай! -  казал старец Паисий - Аз съм на 70 и още не съм се оженил!

Той казал това и се смеел. Тоест не гледай така на  това. Въпросът не е нито във възрастта, нито в това,  че сега ти е дошъл редът и трябва   да стане нещо, а  да се стараеш да поправиш  твоя вътрешен свят.  Случаят, който споменах, го чух от Лимасолския митрополит Атанасий в една негова беседа, не знам дали сам го е чул, защото се познаваше лично със старец Паисий.

Хубаво нещо е да се помириш с Бога, защото по този  начин  ще се уреди  и твоят въпрос.  Кажете ми обаче да направя нещо практическо? Да ходя, да гледам, да действам? Виж, не ти забранявам, не ти казах да се затвориш в една къща и да очакваш всичко да се реши така или дарът да падне от небето, дарът на семейството и  човекът на твоя живот да слезе от небето. И това може да стане, ако имаш такава  святост и дръзновение - тогава ще стане. Отец Епифаний Теодоропулос казва: ако имахме толкова жива вяра в Христос, истинска  жива вяра и любов, щяхме да казваме: Господи, ще отида да се изповядам и след това ще  се причастя, ще се помоля, ще изляза от моя дом и първият човек, който срещна, ще бъде този, с който ще създам моето семейство!  Да ти кажа ли нещо? Не прави това, не го прави, защото може да се разочароваш и да разочароваш другите, имам предвид ти не го прави, но някой свят човек, ако го направи, ще  постигне успех. Знаеш ли защо?  Защото, ако Христос виждаше, че сърцето ти е отдадено напълно на Него, че всичко си Му доверил, знаеш ли Господ какво щеше да каже? – това Мое създание живее за Мене, живее чрез Мене и от Мене очаква всичко. Всичко е доверило на Мен. Сега излиза да срещне човека на своя живот. Няма да го разочаровам, защото, ако го разочаровам, неговата вяра ще се смути и ще каже къде е моя Бог?  Господи, не съществуваш ли?

Това е моето послушание към Христос. Св. Йоан Лествичник нарича послушанието спящо вървене. С други думи, Господи, доверявам Ти се и вървя по пътя на този живот със затворени очи, спя и ходя, ходя, т.е. действам, активен съм, но едновременно с това спя, т.е. утихвам, спя спокойно, ходя и спя. Много любопитно нещо, това означава доверявам се на Бога. Ако направиш  това и го чувстваш като вътрешно доверие, е, изключено е Господ да не реши веднага твоя проблем. Затова Бог се забавя, защото чрез премеждията, търсенията, грешките, гафовете, терзанията, отхвърлянията, които търпим или причиняваме, иска да ни научи на други уроци преди да сключим брак. Уроци на живота, на смирение, на търпение, на вяра. В противен случай, как ще издържиш в живота? Ще станеш един неудовлетворен баща, една прибързана майка, ако действаш така прибързано - стрес имаш, стрес ще носиш,  и за какво тръгваш да създаваш семейство, за да стресираш и другите? Има деца, които казват на своите родители, когато те се карат - добре, през нощта ли се запознахте? През нощта ли се оженихте? Както казват някои: през нощта ли взе диплома? Е, това не  е правилно. Защо го казват децата? Защо? Защото разбират, че нещо не пасва, нещо не върви добре и го виждат - виждат  само нерви, ропот, караници, спорове, гняв, капризи и прищевки. Леле, какъв е този брак? Каква е тази връзка? Какво гледат, когато се запознат? Какво казват? Не казват ли това? 

Следва продължение...

Превод от гръцки: Константин Константинов


Банер
Банер
Банер

В момента има 49 посетителя в сайта