ПБФ : БОГОСЛОВИЕ | СЪВРЕМЕННА ПРАВОСЛАВНА ПРОПОВЕД
A+ R A-

Съвременна Православна Проповед

Дните минават

Е-мейл Печат ПДФ

konanos(Продължение на "Любов или нищо")

Веднъж отидох при една много добра диетоложка, която прилагаше много ефективен метод - при всеки по различен начин. Тя дори беше написала, че това, което ви предписвам, е само за вас, при другия може да няма същия резултат, а да причини вреда. Един път й казах:
- Вие сте удивителна!
Тя ми каза:
- Не съм удивителна - знаеш ли какво ми каза тя - влюбена съм! Това, което правя, го обичам, изпълва ме, не го правя, за да взема преди всичко парите, не го правя, за да се прочуе името и да имам слава, а понеже го обичам и имам мерак, то ме подлудява!

Любов или нищо

Е-мейл Печат ПДФ

andreas konanos(Част първа...)

Колко хубав е днешният ден! Всеки ден е голям дар от Бога за нашия живот. Зная, че имаш много проблеми, че сега, когато казвам, че денят е хубав, ти навярно се подготвяш да отидеш да вземеш изследванията си, ти си научил някои неприятни резултати, ти имаш проблеми с детето си, ти имаш финансови затруднения. Въпреки това всички ние, знаейки проблемите, признаваме и вярваме, че за всичко има мъдър план, че съществува Божията любов, която бди над нашия живот, покрива ни, защитава ни и всичко, което става, е за добро. С други думи, Бог го е направил по такъв начин, че да служи на нашия духовен възход и освещаване на живота, да ни помага да напреднем духовно, да имаме възход, да узреем, да укрепнем. Не става по друг начин.

Загубихме човека

Е-мейл Печат ПДФ

mitropolitis lemesou athanasios 320Бракът е нещо много сериозно, не е нещо, което става ей-така, а получава ипостас в Църквата, която е мястото за общуване между хората, на реалното единодушие и преди всичко в нея приемаме Божието благословение, за да укрепим нашите сили. Тайнството Брак и всяко Тайнство, което се извършва в Църквата, е не просто формално, а реално свещенодействие; думите, които се изричат, са реални съществени и това е реалност. Когато се ръкополага някой свещеник, ние не му казваме: пожелаваме ти да станеш свещеник! И може и да не станеш!, а той става свещеник. Когато казваме Кръщава се Божият раб, тогава едно дете става християнче, което означава, че човекът вече е кръстен, християнин е и от неговото сърце и ипостас излизат демоничните енергии, той съблича вехтия човек, облича се в Христос, сърцето му се облича с Божията благодат, става едно с Христос. Както когато се причастяваме, не вземаме просто парченце хляб и вино, а ставаме едно с Христос. Също когато се женим, това означава, че приемаме благодатта на Светия Дух, която обединява двамата човека. Тоест това е нещо, което хората имат в своите ръце, което се активира, нещо, което Бог им дава чрез Църквата и се активира, за да може Тайнството да действа, да укрепи, покрие и даде сила на този човек.

Страница 23 от 25

Банер
Банер
Банер

В момента има 59 посетителя в сайта