ПБФ :
A+ R A-

ПРАВОСЛАВЕН БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ. ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ УНИВЕРСИТЕТ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“

Нова специалност в Православния богословски факултет - Религиознание

Е-мейл Печат ПДФ

 

v tarnovo universityОт учебната 2013/2014 г. в ПБФ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" се открива нова специалност – Религиознание.
Специалността Религиознание запознава студентите с ученията и практиката на основните религии в страната – християнство, юдаизъм и ислям. В курса са засегнати и други религиозни учения, които имат място и влияние както в света, така и у нас. Завършилите специалността стават компетентни специалисти и придобиват знания и умения за работа на институции с тези религиозни изповедания. Придобиват професионални знания за важната роля на религиите в света, за това, че те в голяма степен са определящи за изграждане на ценностната система както на личността, така и на обществото. Научават, че трябва да се отнасят с търпимост и уважение към вярата на другия, към неговите празници, обичаи и поведение.

Магистърската програма по “Религиозно образование”

Е-мейл Печат ПДФ

uni-logoНаправление – Религия и теология
Форма на обучение – задочна
Продължителност – 2 семестъра

За кандидати с придобита педагогическа правоспособност, които са бакалаври и магистри, завършили специалности в други професионални направления

Балообразуване: среден успех от семестриалните изпити + среден успех от държавните изпити

Ръководител: доц. д-р Магдалена Легкоступ
Катедра „Историческо и практическо богословие", каб. 24, тел. (062) 618 243

Конкурс за написване на есе, посветено на дяконията и милостинята

Е-мейл Печат ПДФ

safe imageИисус Христос и св. апостоли ни учат, че грижата за ближните, нуждаещите се, болните, бедните, сираците, вдовиците, затворниците е дълг за всеки християнин. Много са примерите за милосърдие на св. отци и православните авторитети от древни времена до днес: св. безсребърници Козма и Дамян Римски лекували даром и подпомагали сиромаси с имуществото си; св. Николай тайно дарил пари на беден баща, за да го спаси от голям грях; св. Йоан Милостиви е бил милосърден и щедър; св. Филарет Милостиви дарявал всичко, което имал на сиромаси; преп. Параскева Българска също раздала целия си имот на бедни; св. Йоан Шанхайски създал дом за сираци и се грижил за изоставени деца; старецът Паисий Светогорски помагал на бедни хора, деца и вдовици.

Указания за разработване и оценка на магистърски тези в професионално направление “Теология” на ПБФ

Е-мейл Печат ПДФ

uni-logo

УКАЗАНИЯ ЗА РАЗРАБОТВАНЕ И ОЦЕНКА НА МАГИСТЪРСКИ ТЕЗИ В ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ "ТЕОЛОГИЯ" НА ПБФ

І. Процедура за одобряване на темата и определяне на научен ръководител

       1. Темите за разработване на магистърски тези се предлагат от титуляра на дисциплината или се одобряват от него по предложение на магистранта. Темата се одобрява на катедрен съвет, който възлага научното ръководство и определя рецензент.

Свещеници, студенти и ученици цял месец правиха коледни играчки и ги продаваха благотворително

Е-мейл Печат ПДФ

mladeji pariСтатията е публикувана за първи път във вестник "Борба" 
брой: 5 / 2014-01-09

Младежи събраха 1200 лв. за социално слаби деца

1200 лв. са били събрани от благотворителния коледен базар, организиран от горнооряховското сдружение "С вяра в доброто", съобщи неговият председател Лъчезар Любенов. Инициативата беше подета в началото на декември, като целта бе набиране на средства за подпомагане на 10 бедни и социално слаби деца от региона. В продължение на 20-ина дни членовете на сдружението и техни приятели и съмишленици сами изработваха коледни играчки и сувенири, които продаваха с благотворителна цел. Идеята намери изключително голям отзвук не само в Горна Оряховица, но и в цялата област.

Страница 1 от 64

Банер
Банер
Банер

В момента има 69 посетителя в сайта