ПБФ :
A+ R A-

Трима румънски преподаватели гостуваха в Православния богословски факултет

Е-мейл Печат ПДФ

palada7Православният богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" бе домакин на двудневно събитие, което се състоя на 24 и 25 април 2018 г. Поводът бе посещението на трима румънски преподаватели, дошли с двама свои студенти по програмата „Еразъм+".
Гостуващите преподаватели от Православния богословски факултет „Патриарх Юстиниан" на Букурещкия университет отец д-р Мариан Вилд, отец д-р Василе Крецу и проф. д-р Михаела Паладе изнесоха своите лекции в зала 13 на Православния богословски факултет. Присъстваха студенти, обучаващи се в степените бакалавър, магистър, доктор, преподаватели и завършили студенти, които с интерес изслушаха лекциите, последваха и оживени дискусии.

In memoriam д-р Пламен Русев

Е-мейл Печат ПДФ

"Той не е Бог на мъртви, а на живи,

защото у Него всички са живи"

(Лук. 20:38)

plamen 2На 21 април 2018 г. се навършват шест месеца, откакто ни напусна нашият приятел и колега гл. ас. д-р Пламен Русев. В негова памет публикуваме статиите, които беше предоставил за подготовка на студентите, които толкова обичаше!
Бог да упокои душата му в селенията на праведните!

Лекции на гостуващи преподаватели от Православния богословски факултет на Букурещкия университет

Е-мейл Печат ПДФ

img 4228На 24 и 25 април 2018 г. в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" ще гостуват трима преподаватели от Православния богословски факултет „Патриарх Юстиниан" на Букурещкия университет. Визитата е по програма „Еразъм+".
На 24 април 2018 г. (вторник), от 13 ч. отец проф. д-р Мариан Вилд ще изнесе лекция на тема „Църковни аспекти на светоотеческата библейска екзегеза". Същия ден от 14.30 ч. ще бъде представена лекцията „Образованието по религия в румънските училища" от отец проф. д-р Василе Кречу.

Спомен за Професора

Е-мейл Печат ПДФ

img 20180419 221137На 20 април 2006 г., тогава Велики четвъртък, осъмнахме с тъжната вест, че ни е напуснал проф. Тотю Коев. Опелото беше на Велики петък. Така по Божий промисъл човекът, който посвети целия си живот на Бога и учителството, се отправи към Царството небесно по време на Великата седмица...
Учител в Софийската духовна семинария, преподавател в Духовна академия, един от основателите и дългогодишен декан на Православния богословски факултет, преподавател в Шуменския университет „Константин Преславски" и в Пловдивския университет „Преп. Паисий Хилендарски", гост-професор в Института за православно богословие на Мюнхенския Максимилианов университет, оставил стотици страници научни трудове в областта на догматическото богословие и инославните изповедания.
Но подобно „протоколно" изброяване на приносите на човек, който не е вече сред нас, не подхожда на Професора, както го наричаха всички. Защото той, като всеки отдаден и влюбен в работата си преподавател, даваше на студентите частица от душата си, имаше силата да обича и не само да учи, но и да се грижи за своите студенти.

Дванадесет успешни защити на докторски дисертации от началото на учебната година в Православния богословски факултет

Е-мейл Печат ПДФ

img 20180416 133534Дванадесет са успешно защитените дисертационни трудове в Православния богословски факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" от началото на тази учебна година. Трима от успешно защитилите докторанти са от катедра „Библейско и систематическо богословие", шестима от катедра „Историческо и практическо богословие" и трима от катедра „Църковни изкуства".

Страница 5 от 70

Банер
Банер
Банер

Видео

 

 

В момента има 40 посетителя в сайта