ПБФ :
A+ R A-

Укрепи душата си - част 2

Е-мейл Печат ПДФ

18-reasons-why-getting-outside-more-can-strengthen-your-mind-body-and-soul-5Ето и друг случай, който много ми харесва. След Възкресението Си Господ бил с учениците Си и казал на св. апостол Петър да Го последва. Казва му: „Върви подире Ми”, а св. апостол Петър, виждайки наблизо св. Йоан, пита Господа: „А тоя – какво?”. „Да, ще дойда, а този? А Йоан?” И Христос му отговаря: „Ако искам да пребъде той, докле дойда, тебе що ти е?”. „Какво те интересува? Какво се интересуваш за него? Какво те интересува неговият живот?”

Виж, тук Бог говори за едно презрение, което обаче не е презрение от злоба, не е презрение от безразличие. Става въпрос за нещо, което иска да влезе в живота ти и да развали връзката ти с Бога. Какво те интересува сега другият? Ти живей своята връзка с Бога и остави другите, не се интересувай какво правят или какво казват те по този въпрос. „Ти обичаш ли Ме? Върви след Мене. Паси агънцата Ми.” Защо се занимаваш с другите? Разбрал ли си, че в себе си носиш свое съкровище, своя красота, своята много добра компания, която е твоята молитва? Разбрал ли си, че ако не създадеш лична връзка с Бога, ще дойде момент, в който ще почувстваш огромна болка, ще бъдеш изпитан и ще страдаш? Почувствай Бога, ти и твоят Бог, и остави другите. „Върви след Мене. Аз те обичам. Искам да те направя силен.”

Лятно докторантско училище се проведе в Троянската Св. Обител

Е-мейл Печат ПДФ

dok uchilishte 3От 13 до 15 юни в Троянския манастир се проведе първото лятно докторантско училище по систематическо богословие. То се организира от Центъра по систематическо богословие към Православния богословски факултет на ВТУ и в него взеха участие докторанти и преподаватели от двата богословски факултета у нас.

Укрепи душата си - част 1

Е-мейл Печат ПДФ

4791857

Здравей, скъпи мой братко, скъпа моя сестро!

Моля се да си добре. Моля се да имаш мир и утеха. Моля се да бъдеш личност, която постоянно се развива, да бъдеш старателен, тоест да се грижиш за душата си, и да молиш Бог да ти даде този дар. Веднъж един човек ми каза, че така се моли за собствената си душа: „Да напредна”. „Това моля Бога – сподели той – да напредна. Да минават дните и да правя крачки напред.” Както се казва в една молитва от светата Литургия, Бог да ни дари преуспяване в живота, във вярата и в духовното благоразумие. Да напреднем, да станем зрели, да обработим душата си. Да бъдем спокойни и доволни, тихи хора, съвършени, завършени личности. Да стигнем до това, което се казва в Свещеното Писание, „до състояние на мъж съвършен, до пълната възраст на Христовото съвършенство[Еф. 4:13.].

Първо лятно докторантско училище

Е-мейл Печат ПДФ

BFVTUОт 13 до 15 юни в Троянския манастир ще се проведе първото лятно докторантско училище по систематическо богословие. То се организира от Центъра по систематическо богословие към Православния богословски факултет на ВТУ и се осъществява по негов съвместен проект с Православния център „Проф. д-р Тотю Коев".

Богословският факултет във Великотърново е с най-ниските такси за бъдещи теолози в страната

Е-мейл Печат ПДФ

bogosl 420x221 420x221

Пресконференция на Православния богословски факултет на Великотърновския университет

951 бакалаври са завършили Православния богословски факултет към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" от основаването му през 1991 г. досега. Това отчете на пресконференция доц. Мариян Стоядинов, заместник -декан на факултета. Това е общата бройка за богослови и иконографи. От въвеждането на магистърски програми през 2005 г. досега, са завършили 88 магистри по теология и 33-ма иконографи. За последните 4 години се обучават общо 33-ма докторанти. Възпитаниците на ПБФ се реализират във всички обществени сфери, уточниха от ръководството на факултета.

Страница 10 от 68

Банер
Банер
Банер

Видео

 

 

В момента има 77 посетителя в сайта