ПБФ :
A+ R A-

Изложба на румънски преподавател се откри във Велико Търново

Е-мейл Печат ПДФ

izlojbaВеликолепна изложба на доц. д-р Думитру Сорика бе открита на 28.10.2016 г. „Материя и материалност" е името на красотата, която изпълва Изложбени зали „Рафаел Михайлов" в гр. Велико Търново. Румънският преподавател е познат на града с предишни участия във второто и третото биенале на църковните изкуства и съвместната изложба на преподаватели и студенти от Букурещ и Велико Търново.

ЗАПОЧВА СЕДМИЯТ МЕЖДУНАРОДЕН СЕМИНАР ПО СИСТЕМАТИЧЕСКО БОГОСЛОВИЕ И ХРИСТИЯНСКА ФИЛОСОФИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Е-мейл Печат ПДФ

web pictureНа 3 ноември 2016 г. в Православния богословски факултет на Великотърновския университет започва ежегодният международен научен Семинар по систематическо богословие и християнска философия.

ДО ЯШ И НАЗАД

Е-мейл Печат ПДФ

old churchБеше 00.00 часа посред нощ, четвъртък се изнизваше, но петък предстоеше. В това среднощно утро се събрахме, за да тръгнем на път към мощите на св. преп. Параскева-Петка Епиватска (Търновска). Нашето пътуване започна от гр. Велико Търново. Пътувахме приблизително 10 часа, но местата, които посетихме си заслужиха всяка минута. Ето, че около обяд (21 октомври, петък) пристигнахме в гр. Яш. Изключителен, впечатляващ град в североизточна Румъния (в историческата област Молдавия).

Ударите на любовта

Е-мейл Печат ПДФ

Photo-1-You-Cant-Judge-a-Book-By-Its-Cover-websize1-500x350Продължение от "Съпротива?"
Защо не се ожениш, детето ми? - казвам на другия.  На 30 години си станал. За какво да се женя, отче, родителите ми не ми показаха нещо хубаво, та да поревнувам,  че са се оженили. Те какво постигнаха? Ожениха се, създадоха съпротива и разочарование в нас, и не искаме да се оженим.

Това е целта - не думи, а излъчване. Христос  три години говорил и Неговите малко думи докосват душите на хората. Ние говорим хиляди  думи на децата и от едното влиза, а от другото излиза. Защо? Защото думите ни не излизат от душата ни. Не излизат от нашия живот, а от Трябва! Трябва да го кажа! Трябва да поправя детето ми! В  стрес бащата тръгва да предаде на сина си уроци по спокойствие, майката паникьосана, подлудена от тревога, дори тя самата не вярва в Бога. Защото, ако вярваше, нощем щеше да спи, а не да търчи да следи сина си къде е и какво прави. Това какво е? Неверие. Довери живота си на Бога, помоли се, поговори Му и след това се остави на Бога, отмори и кажи: Бога, в Който вярвам, ще помогне на детето ми. Тази молитва знаете ли как ще отиде в детето? - ще отиде като милувка и ще му каже: не върви там, не прави това, някой се моли за теб, някой те обича. Докато ние какво предаваме на детето? Смут.  Смутни мисли, паникьосани помисли, болен климат у дома, врява и напрежение, викове, ругатни, неразбирателство, съпрузи, които не могат да комуникират, но детето чувства това, душата му не намира мир и се противи. Това е целта -   как ще победим злото в света само с добро. Само чрез любовта ще промениш  твоя човек, който се противи. Само с любов. С нерви ще постигнеш за един ден да направиш каквото искаш с детето си (или с мъжа си). Наложи си се? Браво. Но в дългосрочна перспектива? -  нищо.  След пет дена- отново си загубила всичко. Бог ни  показа, че отмъщава, но всъщност  Той не отмъщава, а отмъщава на Своите врагове само със Своята любов. Св. ап. Павел се противял, не искал да чуе за Църква, Христос, Бог, но Бог спечелил този противящ се човек чрез атаката на Неговата светлина и любов. Там, където отивал да гони християните, внезапно Бог му открил  светлина и любов в сърцето и той се стопил.  Христос му казал: защо Ме гониш? Защо воюваш с мен? Аз те обичам. Любовта на Христос смекчила душата на апостола. Христос не отишъл с власт, с наказание, с отмъщение, а с любов. Старец Паисий излязъл от Света Гора  знаете ли кога? Когато излъчвали филма на Скорсезе.  Казали му, че направили филм за Христос, който не е основан върху Евангелието. И какво казал: ще изляза от Света Гора, защото това, което правят хората, не помага на душите им. Той отишъл на протеста, където имало и хора, които викали против Църквата. Той какво направил? Хванал ръката на някой от тези, които протестирали от другата страна,, той си вцепенил и си казал: този поп ще ме удари! и вдигнал ръка да се защити. Старецът Паисий обаче го хванал за ръката и вместо да го удари, я целунал и реакционерът замръзнал на място. Старецът му казал:

Съпротива?

Е-мейл Печат ПДФ

Resist-Change 0Намислих темата да не засяга само децата, а и големите, въобще противенето (съпротивата, реакционността) в нашия живот. Съществуват реакционност, има хора реакционери,  големи и малки, и от малкия ми опит разбрах, че в крайна сметка реакционерът дълбоко в себе си е добър. Реакционери са най-чувствителните хора.  Този, който въстава в живота и казва Не, може в себе си да казва Да. В Евангелието има един случай, ако помните, който Христос разказва,  където един баща  казал на единия син: върви, работи на лозето, той  казал: Не!,  но  след това го направил. Казал и  на другия да го направи,  той отвърнал: Да, ще го направя!, но не го направил. Реакционерът понякога е такъв в думите си, и това се дължи на нещо, което в даден момент се е случило в живота му. Не съществува реакционери от нищото, всички тръгват  отнякъде. За да реагираш на нещо, в даден момент по-скоро си бил наранен,  изпитал си болка, разочаровал си се, изморил си се, загубил си  вяра и си се разтърсил, защото някой не е подходил  правилно  към теб или ти е предал нещо по погрешен, абсолютен, строг начин, и ти се противиш. Кой се противи на слънцето, което блести? Едно слънце, което идва като обилна светлина в живота. Кой се противи на Христос, когато Той дойде в живота му по благ начин, с благородство и доброта? Там не се противиш. Но когато дойде някой с високо вдигнат пръст,  когато дойде някой, който не зачита твоята личност и ти говори рязко, има претенции от твоя живот, не идва с добро, а с категоричен  тон иска да те принуди, тогава се възпротивяваш.

Страница 11 от 70

Банер
Банер
Банер

Видео

 

 

В момента има 136 посетителя в сайта