ПБФ :
A+ R A-

Видео

Еклисиологията – въпроси, проблеми, перспективи (Видео)

Е-мейл Печат ПДФ

uni-logoМеждународен научен семинар по систематическо богословие и християнска философия

ЕКЛИСИОЛОГИЯТА – ВЪПРОСИ, ПРОБЛЕМИ, ПЕРСПЕКТИВИ

За четвърта поредна година, по вече утвърдена традиция, в Православния Център „Проф. Тотю Коев" във Велико Търново се проведе международният семинар по систематическо богословие и християнска философия. Организатор на семинара е „Центъра по систематическо богословие" към ПБФ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий", с финансова подкрепа от Фондация Покров Богородичен и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" чрез научен проект с ръководител доц. д-р Свилен Тутеков.

Темата на семинара за тази година беше „Еклисиологията – въпроси, проблеми, перспективи" и в него участие вземаха изтъкнати богослови от България, Сърбия и Македония и преподаватели и докторанти, които работят в областта на систематическото богословие и християнската философия.

Преди да пристъпим към Библията

Е-мейл Печат ПДФ

DimitarKirov Първа лекция от цикъла "Книгата на книгите"

„Нека хлопаме на прекрасния рай на Писанието, благоухаен, пресладък и разкошно цъфтящ рай, звучащ край ушите ни с разнообразни гласове на духовни богоносни птици, трогващ сърцето ни – утешаващ скръбното, укротяващ гневното и преизпълващ с вечна радост... Но да хлопаме не мимоходом, а упорито и ревностно; и да не се уморяваме, хлопайки! Защото само при тези условия раят на Писанието ще ни се отвори. Ако, след като прочетем веднъж и два пъти, не разберем прочетеното, да не униваме, а да останем твърди, да търсим, да питаме..."

Св. Йоан Дамаскин

Лектор: доц. Димитър Попмаринов – декан на Православния богословски факултет към ВТУ и преподавател по Стар Завет и еврейски език. Научните му интереси са в областта на библеистиката, исагогиката и библейското богословие. Автор е на книги и публикации в специализирания печат, както и на публицистични текстове по актуални проблеми на църковния живот.

Светлината в иконата

Е-мейл Печат ПДФ

Светлината в иконата - лекция на доц. д-р Мариян Стоядинов на Иконографския събор в църквата
"Св. Успение Богородично" гр. Царево, 2009 г.

Тема за месец април: "Личност и идентичност"

Е-мейл Печат ПДФ

uni-logoПравославния богословски факултет от месец април 2013 г. стартира с нова инициатива. Всеки месец ще бъдат публикувани видео материали с различни богословски теми. Темите целят да предизвикат богословски размисъл и дискусия. Темата за месец април е: "Личност и идентичност" и дискусията беше проведена в Православния Център "Проф. Тотю Коев" на 26 март 2013 г. Водещи в дискусията са доц. д-р Мариян Стоядинов - преподавател по Догматическо богословие на ПБФ към ВТУ и доц. д-р Свилен Тутеков - преподавател по Християнска Етика на ПБФ към ВТУ. Дискусията е част от дейностите на Центъра по систематическо богословие

Подвиг и Евхаристия - лекция на доц. Свилен Тутеков

Е-мейл Печат ПДФ

uni-logoЛекция на тема "Подвиг и Евхаристия" бе проведена на 31 март 2013 г., втората неделя на Великия пост, след св. Литургия в храм "Св. цар Борис-Михаил Покръстител" в Сливен. Лекцията и последвалата дискусия бяха водени от доц. д-р Свилен Тутеков, ръководител на катедра "Библейско и систематическо богословие" в Православния богословски факултет на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий".

Страница 3 от 6

Банер
Банер
Банер

В момента има 137 посетителя в сайта