ПБФ :
A+ R A-

Изложба на студенти и преподаватели от специалност „Църковни изкуства”

Е-мейл Печат ПДФ

Изложба на студенти и преподаватели от специалност „Църковни изкуства”,
Православен богословски факултет, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”
19 октомври – 10 ноември 2012

Изложбата на студентите и преподавателите от специалност „Църковни изкуства” е подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”, пространството на които е любезно предоставено от дългогодишния партньор на специалността – Община Велико Търново. Това е третото събитие, посветено на 20-годишнината на специалността. През месец юни гр. Трявна беше домакин на традиционната годишна изложба на студентите, на 12 – 13 октомври в Ректората на ВТУ се проведе тематичен научен симпозиум „Църковните изкуства – история, теория, опазване”. Изнесените доклади предстои да бъдат публикувани в сп. „Слово и образ”, което се издава от Православния богословски факултет и ВТУ.
Специалност „Църковни изкуства” има вече традиция в подготовката на художници, работещи в различните жанрове на църковните изкуства – иконопис, стенопис, мозайка и дърворезба. Завършилите студенти изписват икони и стенописи за храмове и участват в много изложби в страната и чужбина, някои от тях са сформирали екипи, други – ателиета, като проектират и изпълняват цели иконописни, стенописни и дърворезбени ансамбли.
Изложбата показва продукцията на студентите и преподавателите в периода на обучение от степен „Бакалавър” и степен „Магистър”. Една част от творбите са дипломни работи, а друга – учебни работи и семестриални задачи. Преподавателите от катедра „Църковни изкуства” участват с икони, картини и табла, които са резултат от творческата им работата извън Университета.
Гости на това събитие са студентите и преподавателите от специалност „Arta Sacra” от Православния богословски факултет на Букурещкия университет. Това е поредната съвместна изява на приятели и съмишленици от двете сродни специалности.
Изложбата се подрежда в навечерието на 50-годишнината на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Част от него вече 20 години е специалност „Църковни изкуства”. 

 

            


Банер
Банер
Банер

В момента има 29 посетителя в сайта