ПБФ : ЦЕНТРОВЕ | ПРАВОСЛАВЕН ЦЕНТЪР "ПРОФ. Т. КОЕВ" | Завърши акцията на великотърновските студенти за приюта в Нови хан
A+ R A-

Завърши акцията на великотърновските студенти за приюта в Нови хан

Е-мейл Печат ПДФ

 

darenie 1В седмицата преди Рождество Христово в приюта на архимандрит Йоан в с. Нови хан беше доставена храната, събрана в кампанията „Дари храна, спаси от глада", която се проведе във Велико Търново. Транспортът бе осигурен от Студентския съвет към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий".

В кампанията обединиха сили студенти от различни специалности на търновската Алма Матер в желанието да съберат помощи за децата в приюта. От 5 до 9 ноември в три пункта в града – ІV, V корпус и 11 блок на Ректората, студентите събираха хранителни продукти. Идеята за благотворителната акция се заражда чрез Павел, член на гражданската организация „Обединени за глобална промяна", който обръща внимание на апела за помощ на отец Иван. Желание да се включат в благотворителната кампания проявиха и много студенти от Полша по европейската програма за студентски обмен „Еразъм", които също разпространиха сред свои приятели целта на инициативата. С организирането и координирането на доброволците, транспорта и връзката с Агенцията по безопасност на храните, се зае Православният Център „Проф. Тотю Коев" към Православния Богословски факултет на ВТУ. В края на кампанията на всеки доброволец беше подарена книгата „2 000 000 километра в търсене на Любовта", дарение от Фондация „Покров Богородичен".

Резултатът от кампанията, изчислен в събрани продукти, е: 128 пакета брашно; 54 пакета леща; 45 пакета боб; 81 пакета ориз; 111 пакета макаронени изделия; 48 пакета захар; 62 броя месни консерви и 47 броя зеленчукови консерви; 60 л олио; 5 кг сол и 86 броя хигиенични препарати (прах за пране, шампоан, сапун).

С кампанията „Дари храна, спаси от глада" студентите показаха, че не остават глухи за нуждаещите се. Всички млади хора участваха безвъзмездно в акцията, а ентусиазмът им не бе обвързан с очакването на някакви пиар дивиденти. Ето какво написа Габриела Смулска от Полша във връзка с благотворителната акция: „Всеки човек и всяко животно заслужават да имат храна и достъп до вода. За съжаление светът не е справедлив и има хора, които нямат пари, за да си подсигурят основни средства за преживяване. Отец Иван издържа дом за сираци "Свети Николай" в Нови хан, където храни над 188 възрастни и деца. За съжаление храната не достига, за да живеят тези хора спокойно през зимата. Ние можем да помогнем. Ако всеки донесе олио, брашно или захар, тези хора ще могат да преживеят зимата. Нашата кампания трябва да докаже, че най-важното е да бъдем хора! Не можем да спасим целия свят, но можем да помогнем на няколко души, които са в тежко положение!"

На 18 декември в Православния център „Проф. Т. Коев" студентите доброволци в кампанията организираха „Рождествени четения" по повод празника на Христовото Рождество. На събитието бяха четени стихове на архиепископ Серафим (Соболев), посветени на раждането на Спасителя, и текстове от книгата с християнска проза за деца „Детски цветослов" (издание на ИК „Омофор").

cheteniq 2

На 27 декември Православният център „Проф. Т. Коев" и енорията към храма „Св. Трисветители" в Горна Оряховица организираха топъл обяд за бездомни хора. На обяда дойдоха повече от 25 човека, някои от които с малки деца. Дарението беше осъществено от частен дарител. Броят на бездомните в Горна Оряховица нарасна многократно след затварянето на СУПЗ „Елена Грънчарова". Мнозина от хората, които живееха в него, останаха в града и в момента една част от тях са настанени в приюта към Евангелската Църква, няколко души са настанени в квартири, подпомагани от православни вярващи, а останалите спят в изоставен дърводелски цех, подложени на студ и глад.

Църквата „Св. Три Светители" в своя архитектурен план има заложено изграждане на Център за временно настаняване на хора в нужда и църковно-социална кухня към него. Всеки, който иска да помогне за доизграждането на постройките, може да се свърже с отец Зоран Мамучевски на е-майл: zoran_mamucevski@yahoo.com.

zatvorНа 28 декември представители на Православния център „Проф. Т. Коев" и студенти доброволци посетиха затворническото общежитие във Велико Търново. Те занесоха подаръци за Рождество Христово на хората, лишени от свобода, На всеки един от тях бяха подарени чифт ръкавици, тениски и вълнени потници. Подаръците бяха осигурени от частен дарител. Към подаръците беше включена и книгата „Преди да влезем в храма" от протойерей Павел Събев и протойерей Добромир Димитров, дарена от Фондация „Покров Богородичен". На събитието беше изнесена беседа по повод Рождество Христово от отец Зоран Мамучевски, ръководител на Православния Център „Проф. Т. Коев" и свещенослужител в параклиса към затворническото общежитие във Велико Търново.

Източник : Православие БГ


Банер
Банер
Банер

В момента има 49 посетителя в сайта