ПБФ : ЦЕНТРОВЕ | ПРАВОСЛАВЕН ЦЕНТЪР "ПРОФ. Т. КОЕВ" | Поклонническо пътуване до Видинска епархия
A+ R A-

Поклонническо пътуване до Видинска епархия

Е-мейл Печат ПДФ

logo2 Православния център „Проф. Тотю Коев" oрганизира поклонническо пътуване до Лопушански, Чипровски и Клисурски манастир - Видинска епархия*  на 15 и 16 март 2014 г.

15.03.2014 г.

7.00 ч. – Отпътуване по маршрут Велико Търново – Чипровски манастир " Св. Иван Рилски"

12.00ч. – Пристигане в Чипровски манастир, обиколка на светата обител. Чипровският манастир е построен от българските католици през 10в. и за периода на своето съществуване е разрушаван и възстановяван многократно (в летописите на манастира са отбелязани шест пожара и разрушения). В началото на 18в. в Чипровският манастир се заселват православни монаси. Създадени са връзки с някои руски манастири и са изпращани представители в Русия. През 1800г. Руския император Павел I подарява на манастира престолно евангелие със сребърен обков, което днес се съхранява в Националния исторически музей.


14.00ч. – Отпътуване за Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"


14.40ч.– Пристигане и обиколка на манастира. Среща с игумена. На мястото на сегашния Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча" някога е имало друг, построен още през Второто българско царство и впоследствие напълно разрушен по време на турското нашествие. До възстановявянето на манастира в средата на 19в., няма никакви сведения за неговата дейност, освен че няколко пъти е бил опожаряван и разграбван. В периода 1850-1853г. Лопушанският манастир е възобновен от чипровските монаси Дионисий, Герасим и Гедеон. През Възраждането в Лопушанския манастир е действало килийно училище, а обителта е била средище на националноосвободителните и църковните борби.


16. 30ч. – Отпътуване за Клисурски манастир "Св. св. Кирил и Методий"


17. 30ч.– Пристигане в манастира, настаняване, вечерна служба, вечеря и нощувка. Клисурският манастир е основан през 1240 г., като тогава е носил името Врещецки. През 15в. манастира е разрушен от турците и за дълго остава необитаем. През 1742г. е възстановен с дарения от клисурци, но 40г. по-късно отново е разрушен. Въпреки това манастира за пореден път възкръсва благодарение на монасите и местните родолюбци.


16.03.2014г.


- Св. Литургия
- Отпътуване за Велико Търново

Цена: 49 лева

**Цената включва:
Транспорт с автобус 3***
1 нощувка, 1 вечеря

*Туроператорът си запазва правото на промени в реда на изпълнението на програмата.
**Цената е с отпътуване от Велико Търново.


Банер
Банер
Банер

В момента има 78 посетителя в сайта