ПБФ : РЕСУРСИ | ВИДЕО | Църковни изкуства към ВТУ
A+ R A-

Църковни изкуства към ВТУ

Е-мейл Печат ПДФ

vtu uniСпециалността ЦЪРКОВНИ ИЗКУСТВА е основана през 1992 година и е единствената в България, и на Балканския полуостров, която подготвя специалисти-художници по църковна живопис (икони, стенописи и други видове православно църковно изкуство). Нейната задача е да възроди и разшири традициите на православната живопис в България, съществувала1100 години в българската култура.

Специалността си поставя за задача не само да подготви специалисти-иконографи в отговор на все по-осезаемата нужда от такива за новостроящите се православни храмове у нас и в чужбина, но и да помогне при формирането на категоричен богословски критерий в иконографията.

Курсът на обучение в специалността за степен бакалавър е осем семестъра, а за степен магистър – два семестъра.

По време на целия курс на следване студентите изучават основните изобразителни дисциплини – рисуване, живописен етюд, техника и технология на живописта, тясно-специфичните – иконопис, стенопис, декорация, шрифт и др., спомагащи за професионалната им подготовка като художници. Изучават също и някои богословски дисциплини като литургика, богословие на иконата, църковна археология и др., които дават ориентация за тематиката, същността и смисъла на църковната живопис.

По време на следването си, студентите участват ежегодно със свои работи в изложби в страната и в чужбина.

Студентите могат да ползват общежитие, Православния библиотечно-информационен център с над 5 000 тома богословска литература, интернет зала.


Банер
Банер
Банер

В момента има 55 посетителя в сайта