ПБФ :
A+ R A-

ІV Биенале на Църковните изкуства

Е-мейл Печат ПДФ

v bienale 1На 19 октомври 2015 година се състоя ІV Биенале на Църковните изкуства в Изложбени зали „Рафаел Михайлов". Това е вече утвърден международен форум, единствен по рода си в тази област на България. Иницииран е от преподавателите на катедра „Църковни изкуства" при Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" със съдействието на Община Велико Търново.
Творци от България, Македония, Сърбия, Румъния и Гърция представиха своята работа под формата на икони, дърворезби, витражи, стенописи и мозайки.


Заместник-кмета на Община Велико Търново г-н Ганчо Карабаджаков откри Четвърто Биенале на църковните изкуства в Изложбени зали „Рафаел Михайлов". Той се обърна специално с думи на благодарност към международните участници в събитието от балканските страни и заяви, че Община Велико Търново има намерение да развива това събитие в бъдеще и да го прави още по-мащабно и престижно.
Тържествен водосвет и молебен отслужи свещ. ик. Славчо Иванов, протосингел на Великотърновска митрополия, а към присъстващите с приветствени думи се обърнаха доц. д-р Евгений Николов, декан на Православния богословския факултет и доц. Миглена Прашкова, ръководител катедра „Църковни изкуства" към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий".
Замесник-кмета на Община Велико Търново удостои с награда спечелилият първо място в конкурса за изписване на икона на търновски светец, Ивайло Цветков. Младежът е завършил тази година специалност „Църковни изкуства" и е участвал с икона на св. Теодосий Търновски. Г-н Карабаджаков също така връчи специална грамота на Професионалната гимназия по приложни изкуства в град Трявна за участието им в Биеналето.
На 20 октомври в Изложбени зали „Рафаел Михайлов" г-н Даниел Трънков представител на RÖFIX, за България, представи фирмата и висококачествените продукти, които тя предлага. Г-н Трънков подари на всички присъстващи рекламни материали на RÖFIX и беше отворен за въпроси.
Програмата продължи с представяне на книги, излезли от печат през последната година, касаещи проблеми в областта на църковните изкуства. Първи бе гл. ас. д-р Иван Ванев от Институт за изследване на изкуствата към БАН, който представи книгата „По пътя на несебърските икони". Гл.ас. д-р Ваня Сапунджиева представи книгата на Тодор Митрович – „Основи на църковната стенопис". Последно беше представена книгата „Мистерия на българските стенописи" от д-р Веселина Вачкова и г-жа Марияна Шабаркова-Петрова.
Официалната част завърши с дискусия между присъстващите и организаторите, чиято цел бе да се помисли върху идеи, с които Биеналето не само ще продължи своята традиция, но и такива, с които то ще може да обогати своята програма.
Творбите на участниците в Биеналето могат да бъдат видени в Изложбени зали „Рафаел Михайлов" до 19 ноември 2015 година.

v bienale 2

v bienale 3

v bienale 4

v bienale 5

v bienale 6


Банер
Банер
Банер

В момента има 84 посетителя в сайта