ПБФ :
A+ R A-

Конференция „Мисионерското служение в енорията" се проведе в Православния богословски факултет

Е-мейл Печат ПДФ

mission 1В периода 2-3 декември в Православния богословски факултет към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" се проведе конференция на тема: „Мисионерското служение в енорията". В нея взеха участие завършили възпитаници на факултета, които в момента са действащи свещенослужители.
Конференцията започна с приветствани думи от страна на декана на Православния богословски факултет доц. Евгений Николов. Той благодари на отците за това, че са дошли на тази среща, защото те винаги ще бъдат част от академичната общност на факултета. Факт, който не бива да бъде забравян, защото както се изрази и доц. Николов "всички присъстващи са пример за успешната реализация на кадрите, които факултетът е подготвял през своите 24 години работа".


Програмата продължи с презентация от страна на гл. ас. д-р Стефка Кънчева за това какво представлява Православния богословски факултет в момента. Основан през 1991 година с първи декан проф. д-р Тотю Коев, факултетът е дал знания и умения на стотици студенти в областта на богословието и църковните изкуства. С високи оценки от комисията по акредитация и с преподаватели, които са авторитети в своите области не само в България, но и в чужбина. Центърът по систематическо богословие и Православният център „Проф. Тотю Коев", който беше организатор и домакин на срещата, бяха накратко представени от своите ръководители доц. д-р Свилен Тутеков и свещ. Зоран Мамучевски. И двата центъра работят в тясна връзка с факултета и неговите студенти и преподаватели и им предоставят редица възможности за участия в благотворителни кампании, обучителни семинари, конференции и поклоннически пътувания, както в страната, така и извън нея.
След почивката конференцията продължи с кратко представяне от страна на участниците. Това беше един добър преход към същинската част на събитието, а именно споделянето на добри практики и дискутирането на проблеми свързани с живота на Църквата в България. Свещениците споделиха своите виждания за привличането на нови кадри, които да придобият нужната им квалификация, за да работят в сферата на практическото богословие. Също така беше дискутирана и темата за създаване на организация, чиито членове ще са бивши възпитаници на Православния богословски факултет, преподаватели и симпатизанти на идеята за обединение и взаимна подкрепа на църковната и академичната богословска общност в България. Това би спомогнало за заздравяването на взаимоотношенията на тези две структури, които да са взаимно свързани и чийто живот не би трябвало да съществува поотделно.
Денят приключи с официална вечеря, на която присъстваха всички участници в конференцията и деканското ръководство на Православния богословски факултет.
Вторият ден започна с отслужване на Света Литургия в храм „Св. Николай" в Търново. Тя беше отслужена от прот. Андрей Стефанов и свещ. Павел Максимов (Варненска и Великопреславска епархия) свещ. Стелиян Кунев (Сливенска епархия), прот. Йордан Бойчев (Русенска епархия), които бяха предстоятелствани от свещ. ик. Славчо Иванов - предстоятел на храма и протосингел на Великотърновска епархия. След края на богослужението отците бяха поканени на по чаша кафе в сградата на неделно училище към храма. След това участниците в конференцията се събраха на обяда, които беше и официалният край на конференцията. В по-неформална обстановка всички споделиха своята радост от инициативата на Православния богословски факултет и Православния център „Проф. Тотю Коев" да организират тази среща. С надежда свещенослужителите признаха, че се надяват това да се превърне в едно ежегодно мероприятие, което те ще се опитат да подкрепят по всякакъв начин. Резултатът от тази конференция е че тя не само събра свещенослужители, завършили Православния богословски факултет, но даде на участниците възможността, споделяйки своя опит, да поставят началото на една положителна промяна в богословските среди в България.

mission 2

mission 3

mission 4

mission 7

mission 5

 


Банер
Банер
Банер

В момента има 98 посетителя в сайта