ПБФ :
A+ R A-

Изложба на студенти от специалност „Църковни изкуства” в град Горна Оряховица

Е-мейл Печат ПДФ

izlojba vtu 7Вчера, 19.05.2016 г. беше открита студентска изложба на специалност "Църковни изкуства" от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" в Градската художествена галерия "Недялко Каранешев" – гр. Горна Оряховица.

Експозицията беше открита от уредника на Галерията – Елеонора Минкова-Маркова, възпитаник на Православния богословски факултет – катедра „Църковни изкуства", Декана на Православния богословски факултет – доц. Евгений Николов, преподавател по Стенопис и доц. Миглена Прашкова, ръководител на катедра „Църковни изкуства" и преподавател по Иконопис.
Със свои творби в изложбата участват студенти от всички курсове. Младите хора представят свои икони, дърворезби, мозайки,проекти за стенопис и иконостас. Някoи oт тях ca диплoмни paбoти в бaкaлaвъpcки и мaгиcтъpcки кypc нa oбyчeниe, a дpyги ca ceмecтpиaлни и тeкyщи зaдaчи нa cтyдeнтитe oт Пpaвocлaвния бoгocлoвcки фaкyлтeт.
Специалността ЦЪРКОВНИ ИЗКУСТВА е основана през 1992 година и е единствената в България която подготвя специалисти-художници по църковна живопис (икони, стенописи и други видове православно църковно изкуство). Нейната задача е да възроди и разшири традициите на православната живопис в България, съществувала 1100 години в българската култура.
Специалността си поставя за задача не само да подготви специалисти-иконографи в отговор на все по-осезаемата нужда от такива за новостроящите се православни храмове у нас и в чужбина, но и да помогне при формирането на категоричен богословски критерий в иконографията.
Завършилите студенти изписват икони и стенописи за храмове и участват в много изложби в страната и чужбина, някои от тях са сформирали екипи, други – ателиета, като проектират и изпълняват цели иконописни, стенописни и дърворезбени ансамбли.
Студентската изложба ще е отворена за посетители до 06 юни.

izlojba vtu 1

izlojba vtu 3

izlojba vtu 6

izlojba vtu 4

izlojba vtu 5

izlojba vtu 8

izlojba vtu 10


Банер
Банер
Банер

В момента има 41 посетителя в сайта