ПБФ : ЦЕНТРОВЕ | ПРАВОСЛАВЕН ЦЕНТЪР "ПРОФ. Т. КОЕВ" | ДО ЯШ И НАЗАД
A+ R A-

ДО ЯШ И НАЗАД

Е-мейл Печат ПДФ

old churchБеше 00.00 часа посред нощ, четвъртък се изнизваше, но петък предстоеше. В това среднощно утро се събрахме, за да тръгнем на път към мощите на св. преп. Параскева-Петка Епиватска (Търновска). Нашето пътуване започна от гр. Велико Търново. Пътувахме приблизително 10 часа, но местата, които посетихме си заслужиха всяка минута. Ето, че около обяд (21 октомври, петък) пристигнахме в гр. Яш. Изключителен, впечатляващ град в североизточна Румъния (в историческата област Молдавия).

Първо посетихме църквата „Свети Три Светители", построена от княз Василий Лупу между 1637 -1639. Там са били положени мощите на св. Параскева около 1641г. След това се отправихме към митрополитската катедрала „Сретение Господне", построена през XIX век където се намират мощите на св. Петка.
Катедралният храм претърпяваше ремонтни дейности, но бе отворен за поклонение пред мощите на св. преп. Параскева-Петка Епиватска (Търновска).

yash ro 1yash ro 2

Нощувахме в гр. Яш. Посрещнахме сутринта (22 октомври, събота) и с радост отпътувахме за манастира „Агапия" - най-големият женски манастир в Източна Европа с над 300 монахини. Той се намира на 9 км западно от Търгу Нямц, в окръг Нямц. Построен между 1641 и 1643 от Гавриил Кочи, брат на Василий Лупу.
agapiya nyamcagapiya nyamc church

След като посетихме манастира „Агапия", се отправихме към манастира „Сихастрия". Той е известен като "манастир на мълчанието", защото е основан от монаси исихасти около 1650 година. Стотици години се говори за този манастир, че в него са живели монаси отшелници. Тук има две църкви. Дървената църква "Рождество Богородично" била построена през 1656 г. и е горяла няколко пъти по време на различни нашествия - татарски, турски, докато през 1825 г. е построена каменна църква, т. н. "лятна църква".

sihastriya 2

В така наречената "зимна църква" – църквата „Св. Теодора от Сихла" се забелязва иконостас, изработен от масивен дъб, който е изваян от Костика Морою от Букурещ.

sihastriya 3

В този манастир "Сихастрия" е живял и старецът Клеопа. Той завършил земния си път в дълбока старост, на 86 години, и починал през 1998 г. Гробътsihastriya 4 му се намира в двора на този манастирски комплекс, в гробището на отците. Гроб, който се отличава от останалите и не би могъл да се сгреши, дори и да не вижда човек надписа с името му. Монасите разказват: че и днес хората, като се молят с вяра на гроба му, измолват Божията милост. Погребан е до духовния си старец Паисий Олару, починал през 1990 г.
Отново бяхме на път, отправихме се към манастира "Нямц". Той е създаден от трима български монаси, побягнали от столицата Търново във времето на османското завоевание. След падането на Търновското царство много духовници от покорените земи са били приютени в манастира, най-известният от които е светителят Григорий Цамблак. Има сведения, че в архивите на този манастир и до днес се пазят трудовете на наши монаси, написани на български език. Днешният манастирски храм "Възнесение Господне" е изграден от Стефан ІІІ Велики през 1497 г. – сграда, която се превръща в образец за много молдовски църкви през следващия ХVІ век. През ХV-ХVІ в. манастирът е своего-рода наследник на Търновската книжовна школа. Днес манастирът е действащ, мъжки, с над 200 монаси. Това е един от големите манастирски комплекси в Румъния, в който има и Духовна семинария (мъжка).

nyamcnyamc 1

Пътуването ни завърши за деня с настаняване в хотелската част на манастирския комплекс.
Сутринта ни започна с неделната св. Литургия в храма "Възнесение Господне", след което нашето пътуване продължи. Предстоеше ни дълъг път – до курорта Синая. Пристигнахме привечер, този ден ни бе за почивка.
Така настъпи понеделник сутринта (24 отомври), с нови сили ние бяхме готови за нови места. Този ден ни предложи разнообразни дестинации. Посетихме замъка Пелеш - разположен на средновековния път, свързващ историческите области Трансилвания и Влахия в Румъния, в подножието на Карпатите, в покрайнините на гр. Синая.
Замъкът е построен в стил неоренесанс между 1873 и 1914 г. Наречен е по името на протичащата наблизо планинска река.

pelesh castlesinaya

След хубава разходка в двора на замъка потеглихме към манастира Синая. Построен е през 1690-1695 г. от румънския благородник Михай Кантакузино след поклонническото му пътуване до манастира „Света Екатерина" на Синайския полуостров и е назован по името на полуострова. Впоследствие градът, който възниква около манастира, започва да се нарича Синая. При основаването на манастира са построени монашески корпус и църква (сега наричана "старата църква"). Манастирът е мъжки още от основаването му. Старата църква е построена при основаването на манастира през 1695 г. До средата на XIX век, когато е построена новата църква, тя е главен храм на манастира. Стенописите в старата църква са от 1795 г. при реставрацията след пожара от времето на обсадата на манастира по време на Руско-турската война (1735-1739).

Новата църква на манастира е построена през 1842 - 1846 г., а съвременният си вид придобива след реконструкции, извършени в периода 1897 - 1903 г. За запазване на единния ансамбъл новата църква е изпълнена в същия архитектурен стил, както и по-ранните постройки.
Последва разходка в Бран - село в Румъния, окръг Брашов. Създаден е през XIII век от Тевтонския орден като дървеното укрепление Дитрихщайн, което е през 1242 г. разрушено от монголите. През 1377 г. унгарският крал Сигизмунд построява на мястото му каменен замък, около който скоро се образува селище. Издигнат високо върху скала, замъкът охранявал важен търговски път между Трансилвания и Влахия. Районът попада под юрисдикцията на Брашов през 1498 г. След като Кралство Унгария е сразено от Османската империя, селото става част от Княжество Трансилвания до 16 век, когато влиза в Хабсбургската империя, станала по-късно Австрийска империя (1804) и Австро-Унгария (1866). След Първата световна война селото става отново румънско. Замъкът Бран е сред най-популярните места в Румъния, след като кралица Мария го възстановява и прави своя резиденция през 1920-те год. Замъкът е отворен за туристи. В него са показани образци на типични румънски къщи и обичаи.

new church

bran

Денят завърши с посещение на гр. Брашов.

brashov

В този град се намира църква „Св. Николай". Тя е една от най-старите православни църкви не само в Брашов, но и цяла Трансилвания. Храмът е построен първоначално от дървен материал през 1392 г., но през 1495 г. дървената конструкция е заменена с каменна и превърната в архитектурен шедьовър, в който умело са съчетани характерни византийски, барокови и готически елементи. През 1739 г. тя е обновена.

st nicolas brashov

Разгледахме и Черната готическа катедрала, известна също като църква на Света Мария. Тя е лутеранска църква. Построена е от трансилванските сакси и е най-голямата постройка в готически стил в страната.

black church

След този ден настъпи и моментът, в който отпътувахме към България (25 октомври, вторник), но преди края на нашето пътуване направихме панорамна обиколка на Букурещ. Успяхме да посетим и Патриаршеския храм, в който се намираха мощите на св. Димитър Басарбовски, покровител на града.
Патриаршеският катедрален храм на Румънската православна църква „Св. св. Константин и Елена" се намира на патриаршеския хълм в централната част на столицата Букурещ. Храмът е построен в периода 1654-1658г. по поръка на влашкия воевода Константин ІІ Шербан Бесараб и съпругата му Белаша. Освещаването е било извършено през 1658г. от патриарх Макарий Антиохийски в съслужение с угровлашкия митрополит Стефан. След освещаването през 1661г. митрополит Стефан започва да използва сградата като катедрала. Храмът е бил зографисан през 1665г.

bucuresht

Така завърши нашето пътуване, до Яш и назад. С много нови запознанства, много история и неповторими места, които те приканват да се върнеш отново.

Пътуването ни беше осъществено с финансовата подкрепа на Православния Център "Проф. Тотю Коев".

group photo


Банер
Банер
Банер

В момента има 50 посетителя в сайта