ПБФ :
A+ R A-

Изложба на румънски преподавател се откри във Велико Търново

Е-мейл Печат ПДФ

izlojbaВеликолепна изложба на доц. д-р Думитру Сорика бе открита на 28.10.2016 г. „Материя и материалност" е името на красотата, която изпълва Изложбени зали „Рафаел Михайлов" в гр. Велико Търново. Румънският преподавател е познат на града с предишни участия във второто и третото биенале на църковните изкуства и съвместната изложба на преподаватели и студенти от Букурещ и Велико Търново.

Тази година, той направи втора демонстрация на техниките фреско и сграфито пред студентите на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий". Доц. д-р Сорика преподава църковни изкуства в Православния богословски факултет „Патриарх Юстиниан" на Букурещки университет в Румъния. При него са се обучавали четирима студенти от ВТУ по програма „Еразъм".

Авторът представя класическа светска живопис, изпълнена с акрил върху платно в жанровете пейзаж, натюрморт, фигурална композиция и автопортрет. Три пейзажа от Бесарбово и един от Балчик е направил по време на престоя си в България, вдъхновен от красивата ни природа. Поредицата „Диалог" представя четири картини на общуващи животни. В натюрмортите откриваме съчетание на класика и фолклор. Авторът много добре пренася материалността на всеки предмет от реалността в картините. Всяка материя е изградена по определен начин, като се различава от останалите по плътност, гама, контраст и детайлност.

Доц. д-р Думитру Сорика бе много благодарен на организаторите и присъстващите за уважението към него.


Може да посетите изложбата до 25.11.2016 г.

izlojba1

 

izlojba2


Банер
Банер
Банер

В момента има 19 посетителя в сайта