ПБФ :
A+ R A-

Трима румънски преподаватели гостуваха в Православния богословски факултет

Е-мейл Печат ПДФ

palada7Православният богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" бе домакин на двудневно събитие, което се състоя на 24 и 25 април 2018 г. Поводът бе посещението на трима румънски преподаватели, дошли с двама свои студенти по програмата „Еразъм+".
Гостуващите преподаватели от Православния богословски факултет „Патриарх Юстиниан" на Букурещкия университет отец д-р Мариан Вилд, отец д-р Василе Крецу и проф. д-р Михаела Паладе изнесоха своите лекции в зала 13 на Православния богословски факултет. Присъстваха студенти, обучаващи се в степените бакалавър, магистър, доктор, преподаватели и завършили студенти, които с интерес изслушаха лекциите, последваха и оживени дискусии.


В първия ден отец д-р Мариан Вилд представи темата „Църковни аспекти на светоотеческата библейска екзегеза", в която очерта основните характеристики в подхода към тълкуването на Свещеното Писание от страна на православните библеисти, акцентира на актуализирането на светоотеческия подход към Писанието, и на факта, че тълкуването е част от проповедта и живота на Църквата. Отец д-р Мариан Вилд бе придружен от двама свои студенти четвъртокурсници, изучаващи пастирско богословие.


Следващата лекция изнесе отец д-р Василе Крецу, който е проучил внимателно законите относно съвременното религиозно образование в родината си. Неговата тема, озаглавена „Актуална справка за часовете по Религия в държавните училища в Румъния", бе посветена на приетите закони за религиозното образование. В дискусията бяха съпоставени условията за изучаване на Религия в българските и румънските училища. Стана ясно, че в Румъния вече се преподава Религия в държавните училища от предучилищната група до XII клас. Тази дисциплина е избираема и е част от цикъла „Човек и общество". Записването за посещаване на часовете по Религия се осъществява чрез писмено заявление от родителите или от пълнолетните ученици. Именно родителите са поели инициативата да постигнат въвеждането на Религия в държавните училища. Основният елемент за успешното му реализиране е силната връзка между Църквата и правителството на Румъния.


Третата лекция на тема „Композиционни принципи на православната иконография" се състоя на следващия ден и бе предназначена за студентите, изучаващи Църковни изкуства. Въодушевена, проф. д-р Михаела Паладе започна беседата със студентите и преподавателите, предизвиквайки тяхното логическо мислене. Тя продължи с презентации, в които обясни основните композиционни принципи. В практическата част студентите имаха възможността да изградят иконографски схеми само с геометрични фигури от цветна хартия. Друго полезно за тях упражнение бе да открият основните посоки на движението и пресечните точки в различни иконографски композиции. Студентите работеха в групи и в края на демонстрацията оцениха всички проекти, прилагайки наученото на тази среща. Проф. д-р Михаела Паладе изяви желание отново да дойде следващата година, ако това е възможно.


Денят на румънските преподаватели и студенти продължи с посещение на обекти на културно-историческото ни наследство. Доц. д-р Миглена Прашкова се погрижи гостите да останат с добри впечатления и красиви спомени от поклонението си в храм „Рождество Христово" и манастира „Света Богородица" в с. Арбанаси. Благодарни за топлото посрещане и престоя си във Велико Търново, румънските приятели на ПБФ споделиха, че биха ни посетили отново.
На 16 и 17.05.2018 г. ще гостува ас. д-р Лучиан Доган, който ще сподели своя опит в реставрирането на книги, а в демонстрацията си ще изработи книга заедно със студентите на Православния богословски факултет на Великотърновския университет.

krecu2

krecu

krecu3

palada6

palada2palaa4

palada3

Снимки: Православен център „Проф. Тотю Коев"


Банер
Банер
Банер

В момента има 118 посетителя в сайта