ПБФ :
A+ R A-

Епископ Атанасий Йевтич ще бъде удостоен със званието „почетен професор“ на Православния богословски факултет

Е-мейл Печат ПДФ

episkop-atanasii-yevtichАкадемичният съвет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" на свое заседание, проведено 19 март 2018 г., на основание чл. 8а, ал. 2 от Статута на наградната система, символите, ритуалите и празниците на ВТУ реши да присъди званието „почетен професор на Православния богословски факултет" на епископ Атанасий Йевтич.
Предложението за удостояването на епископ Атанасий Йевтич с почетно звание е на катедра „Библейско и систематическо богословие" на Православния богословски факултет, подкрепено с решение на Факултетния съвет на ПБФ (Протокол № 14/20.04.2017 г.).


Богословското дело и творчество на епископ Атанасий Йевтич бележат една от най-ярките страници в историята на богословската мисъл през последните десетилетия на ХХ и началото на ХХI век. С основание може да се твърди, че той е един от най-изявените и влиятелни представители на т. нар. „неопатристично богословие", което създава облика на съвременната богословска мисъл. Богословското му творчество има всестранни измерения на отворен диалог с всички области на философията, науката и културата.
Епископ Атанасий Йевтич е роден на 8 януари 1938 г. Завършва Духовната семинария в Белград и през периода 1958-1963 г. следва в Богословския факултет на Сръбската православна църква в Белград. Като студент (1960 г.) приема монашеско пострижение от св. Юстин (Попович) Челийски. През 1964 г. специализира в Богословската академия на о. Халки, а след това в Богословския факултет на Атинския университет. През 1967 г. в Атина защитава докторска дисертация на тема: „Еклисиологията на св. апостол Павел според св. Йоан Златоуст". През 1968 г. заминава за Париж, където специализира в Православния богословски институт „Св. Сергий". През следващата 1969 г. е избран за преподавател в института и в продължение на три години преподава Въведение в богословието, Патрология, Аскетика и История на Църквата през византийския период. През 1972 г. е преподавател в Богословския факултет на СПЦ в Белград. През 1987 г. е избран за редовен професор по Патрология. В периода 1980-1981 и 1990-1991 г. е декан на същия факултет. През 1991 г. е избран за епископ на Захумско-Херцеговинската епархия. През 1994 г. е избран за пръв ректор на новооткритата Духовна академия „Св. Василий Острожки", Сърбине (Фоча). Епископ Атанасий Йевтич е почетен доктор на Висшата православна богословска семинария „Св. Владимир", Ню Йорк и е почетен професор на Богословския факултет на Белградския университет.
През последните петдесет години еп. Атанасий Йевтич е публикувал стотици студии и статии на теми от всички области на православното богословие. По-известни сборници с негови богословски изследвания са: По пътищата на отците 1 и 2 част, Бог се яви в плът, Духовността на православието, Живото предание в Църквата, Прегръдката на световете, Следването на Христос, Философия и богословие и др. Публикува многобройни преводи от старогръцки, еврейски, френски, руски и др. Публикувал е свои преводи на библейски книги и на множество светоотечески съчинения с коментари и литургически текстове. През 2016 и 2017 г. издава съответно Патрология 1 ч. (светоотеческата мисъл през първите три века) и Патрология 2 ч. (От Никея до Халкидон) в рамките на мащабен проект за шесттомна патрология, която няма аналог в православния свят. Много книги, студии и статии на еп. Атанасий Йевтич са преведени на гръцки, френски, английски, руски и други езици. На български език са преведени две негови книги Беседи за Литургията и Духовният живот, видян от православната антропология и множество научни статии. Епископ Атанасий Йевтич участва на стотици научни форуми по цял свят в областта на богословието, философията, църковната история и християнската култура. Изнася и много публични лекции в различни страни.
Многобройните му богословски трудове имат огромно значение за формирането на поколения православни богослови във всички утвърдени богословски школи, включително и в България. Вече повече от две десетилетия богословското дело на епископ Атанасий има осезателно присъствие и несъмнен принос и за формирането на Великотърновската богословска школа. Епископ Атанасий гостува на Православния богословски факултет през 2008 г. с лекция на тема „Тайната Христова у св. Максим Изповедник".
През 2007-2009 г. еп. Атанасий публикува сборника „Христос – новата Пасха", в която е събран огромен материал от литургичното предание на Православната църква. Сборникът е с обем над 2600 стр. и включва избрани светоотечески текстове, негови преводи на литургични текстове, на стари и съвременни служебници и авторски текстове, които имат за цел обосновка на идеята за „литургично възраждане", която е централна за богословската мисъл на еп. Атанасий. Във втория том (стр. 82-155) авторът публикува църковнославянския текст на два Търновки служебника – Евтимиев и Киприянов – с коментари, които са представени като основен извор на православното литургично предание от четиринадесетото столетие. Начинът, по който еп. Атанасий вписва светите Евтимий и Киприян в съборното литургично предание няма аналог в съвременната богословска и медиавистка книжнина и то е несъмнен принос за значението на Търновската духовна и книжовна школа за всеобщото духовно наследство на православието. Наред с това то откроява Търново като важен топос на богословска дейност през четиринадесетото столетие с всеобщо православно значение.
Датата на церемонията по връчването на инсигниите ще бъде оповестена допълнително.

Запис от лекцията на епископ Атанасий Йевтич при гостуването му в Православния Богословски факултет през 2008 г. можете да видите ТУК

Снимка: Православие.бг


Банер
Банер
Банер

В момента има 45 посетителя в сайта