ПБФ :
A+ R A-

Епископ Атанасий Йевтич пристига в Православния богословски факултет на ВТУ

Е-мейл Печат ПДФ

jevtichНа 5 октомври 2018 г. от 10 ч. на официална церемония ще бъдат връчени инсигниите за почетен професор на Православния богословски факултет на епископ Атанасий Йевтич. На същия ден с негова публична лекция ще завърши IX-ия международен семинар по християнска философия и систематическо богословие, организиран от Центъра по систематическо богословие при Православния богословски факултет на ВТУ.


Академичният съвет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" на свое заседание, проведено 19 март 2018 г., на основание чл. 8а, ал. 2 от Статута на наградната система, символите, ритуалите и празниците на ВТУ реши да присъди званието „почетен професор на Православния богословски факултет" на епископ Атанасий Йевтич.
Предложението за удостояването на епископ Атанасий Йевтич с почетно звание е на катедра „Библейско и систематическо богословие" на Православния богословски факултет, подкрепено с решение на Факултетния съвет на ПБФ (Протокол № 14/20.04.2017 г.).


Епископ Атанасий Йевтич е роден на 8 януари 1938 г. Завършва Духовната семинария в Белград и през периода 1958-1963 г. следва в Богословския факултет на Сръбската православна църква в Белград. Като студент (1960 г.) приема монашеско пострижение от св. Юстин (Попович) Челийски. През 1964 г. специализира в Богословската академия на о. Халки, а след това в Богословския факултет на Атинския университет. През 1967 г. в Атина защитава докторска дисертация на тема: „Еклисиологията на св. апостол Павел според св. Йоан Златоуст". През 1968 г. заминава за Париж, където специализира в Православния богословски институт „Св. Сергий". През следващата 1969 г. е избран за преподавател в института и в продължение на три години преподава Въведение в богословието, Патрология, Аскетика и История на Църквата през византийския период. През 1972 г. е преподавател в Богословския факултет на СПЦ в Белград. През 1987 г. е избран за редовен професор по Патрология. В периода 1980-1981 и 1990-1991 г. е декан на същия факултет. През 1991 г. е избран за епископ на Захумско-Херцеговинската епархия. През 1994 г. е избран за пръв ректор на новооткритата Духовна академия „Св. Василий Острожки", Сърбине (Фоча). Епископ Атанасий Йевтич е почетен доктор на Висшата православна богословска семинария „Св. Владимир", Ню Йорк и е почетен професор на Богословския факултет на Белградския университет.
Темата и мястото на провеждане на публичната лекция ще бъдат обявени по-късно тази седмица заедно с програмата на семинара.


Още по темата:
Епископ Атанасий Йевтич ще бъде удостоен със званието „почетен професор" на Православния богословски факултет 
Запис от лекцията на епископ Атанасий Йевтич „Тайната Христова у св. Максим Изповедник" при гостуването му в Православния Богословски факултет през 2008 г. 

Снимка: Православие.Ru


Банер
Банер
Банер

В момента има 47 посетителя в сайта