ПБФ :
A+ R A-

Изложба – сериграфия на художници-преподаватели от НХГ „Цанко Лавренов”, гр. Пловдив 1–30 октомври 2019 г.

Е-мейл Печат ПДФ

serigra 4Откриване: 1 октомври 2019 г., 14:00 ч.
Организатори: Православният богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" и Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов", гр. Пловдив, със съдействието на Община Пловдив.
Място на провеждане: Зала 13, Корпус 11 на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий".

Експозицията представя богата арт-колекция от сериграфии на известни художници, повечето от които преподават в момента или са преподавали по специални предмети в Художествената гимназия в Пловдив.

Графичните произведения са собственост на „Студио S" – Ателие Сериграфия към Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов", което е създадено през ноември 2012 г. с дарено оборудване от Българска Асоциация за Съвременна Графика и Печат, асоцииран член на FESPA. Участници в изложбата са: Светлозар Чавдаров, Ангел Китипов, Атанас Камешев, Антония Фингарова, Борис Богданов, Вида Щипкова, Димитър Келбечев, Кети Цънцарова, Костадин Отонов, Кристина Кутлова, Михаил Маламски, Паулина Стоянова, Петър Чучулигов, Полина Тодорова, Траян Добрев и Христо Жеков.
Сериграфиите са печатани в периода от ноември 2012 г. до септември 2019 г. в сериграфската база на гимназията. Всички оригинални отпечатъци са изработени на ръчна хартия Fabriano с висококачествени материали Euroinks, с безценната помощ и усилия на всички автори, Община Пловдив, НХГ "Цанко Лавренов" и не на последно място с професионализма и търпението на умдрукера на ателието Съби Събев. Колекцията на „Студио S" обхваща широко разнообразие от жанрови разновидности, теми, мотиви и творчески подходи. Подобно разнообразие свидетелства както за диапазона от възможности на художествения ситопечат, така и за богатството на творческите индивидуалности, привлечени за проекта.
Целта на ателие „Студио S" е печат, популяризиране и обучение в сферата на сериграфията – техника с уникални възможности за графично и живописно тиражиране на артистични творби. Първата луксозна папка със сериграфии на преподаватели от НХГ „Цанко Лавренов" е издадена през ноември 2012 г. и е първият мащабен проект на „Студио S", който продължава и към настоящият момент е превърнат в традиция.

serigra 4

serigra 3

serigra 2

serigra 1


Банер
Банер
Банер

В момента има 119 посетителя в сайта