ПБФ :
A+ R A-

За „отец професора“

Е-мейл Печат ПДФ

shivarovПомнете вашите наставници, които
са ви проповядвали словото Божие, и,
като имате пред очи свършека на техния живот,
подражавайте на вярата им.
(Евр. 13:7)

По неведомия Божий промисъл ни напусна духовникът и университетски преподавател проф. протопр. д-р Николай Шиваров. Неговият живот, достигнал пълнотата на годините, в много отношения се приближава до образците на тези библейски учители, за които ни говори Свещеното Писание, особено Стария Завет, областта на изследване и преподаване, в която той работеше. Примерът, който той беше за всички нас, негови ученици, ни насочва към следване на препоръката на апостола, а именно да помним нашите наставници.
В своите научни анализи и изследвания проф. д-р Николай Шиваров остави на българската старозаветна библеистика огромен брой заглавия. Това наследство ще бъде за много години напред извор на знания както за студентите, така и за следващите поколения преподаватели-богослови, за учени в областта на библеистиката.


Като преподавател „отец професорът", от една страна, беше едновременно авторитет сред колегите и студентите, а от друга – духовникът, който обичаше да се шегува, да подарява малки подаръчета. Той имаше невероятното чувство на тънък хумор, на топло отношение към всеки свой събеседник. Когато, дори и в научната област, той имаше бележки или несъгласие, той ги поднасяше в положителен план – като възможност за изправяне, към подобрение.
Изказваме искрено съболезнование на неговите най-близки роднини, приятели и колеги. А като негови ученици и колеги от все сърце вярваме, че Бог ще го прибере в Своите селения и ще му отреди подобаващо за неговия живот място.
Бог да го прости!
От библейския колегиум на Православния богословски факултет: проф. д-р Димитър Попмаринов, доц. д-р Павлин Събев (о. Павел), гл. ас. д-р Стефка Кънчева


Банер
Банер
Банер

В момента има 42 посетителя в сайта