ПБФ :
A+ R A-

Изложба на специалност „Църковни изкуства” в НГПИД „Акад. Дечко Узунов”, град Казанлък

Е-мейл Печат ПДФ

На 11 май 2012 г. в Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов” в гр. Казанлък се откри изложба на студентите от специалност „Църковни изкуства” на Православния богословски факултет при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Представени са около 50 творби на 28 студенти от специалност „Църковни изкуства”, между които икони, дърворезби, мозайки и проекти за стенопис. Някои от тях са изпълнени текущи и семестриални задачи, други са дипломни работи на студенти, завършили степен „Бакалавър” и степен „Магистър”. Реализираните работи са предназначени за конкретни храмови пространства, за интериори на обществени сгради или за дома.
Подреждането на изложбата в част от пространството на Художествената гимназия в Казанлък е своеобразен начин да бъде показана приемствеността в обучението в средните и висшите училища по изкуствата.
Събитието е посветено на празника на светите братя Кирил и Методий, чието име носи Великотърновският университет, и се открива в навечерието на 20-тата годишнина на специалност „Църковни изкуства”.
След откриването учениците от Художествената гимназия в Казанлък направиха мултимедийно представяне на своите учители като художници и читатели. Тази презентация те са подготвили във връзка с проекта „Голямото четене”.
Представен беше също ръкописът на книгата на Харос Бедросян, посветена на тайните на гипсолеенето. Специалистите, които познават тънкостите на работата с гипс при изработването на различни пластични елементи, са все по-малко. Учениците и колегите преподаватели от казанлъшката художествена гимназия са успели да убедят г-н Бедросян да подготви текст и за онагледи целия процес на работата с този материал. Надяваме се книгата му скоро да бъде факт.

   

 


Банер
Банер
Банер

В момента има 88 посетителя в сайта