ПБФ : ЦЕНТРОВЕ | ПРАВОСЛАВЕН ЦЕНТЪР "ПРОФ. Т. КОЕВ"
A+ R A-

ПРАВОСЛАВЕН ЦЕНТЪР "ПРОФ. Т. КОЕВ"

Благотворителна кампания "Заедно сме по-силни"

Е-мейл Печат ПДФ

- jpgПо инициатива на Православния богословски факултет към ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" Православният център „Проф. Тотю Коев" организира благотворителна кампания "Заедно сме по-силни", чиято цел е набирането на помощи за пострадалите от наводненията на територията на Република Сърбия и Босна и Херцеговина.
Около 50 души е броят на загиналите до този момент, а над 32 хиляди са евакуирани на територията на Република Сърбия и около 100 хиляди на територията на Босна. Положението и в двете страни остава критично, като се очаква втора вълна от наводнения.

Студентски Семинар на тема: „Социалното служение в съвременното общество“

Е-мейл Печат ПДФ

seminar 10На 20 май 2014 година в Православния Център "Проф. Тотю Коев" за първи път се проведе обучителен студентски семинар между специалностите Теология и Социална Педагогика. Семинарът са организира по инициатива на Педагогическия факултет – специалност "Социална педагогика" и Православния богословски факултет към ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", финансиран от Православния Център "Проф. Тотю Коев". Темата на семинара беше "Социалното служение в съвременното общество" и се предвижда да бъде проведен в три етапа: два обучителни семинара и заключителна конференция. Идеята е да се покаже какво са усвоили студентите като знания в сферата на социалнато служение и как това може да бъде приложено в бъдеще като съвместна работа между двете специалности. На семинара бяха разгледани две теми: работата с наркозависими и работата със стари хора, като студенти представиха работата с тези групи хора от гледна точка на специалността, в която се обучават.

Поклонническо пътуване до Чипровския, Лопушанския и Клисурския манастири

Е-мейл Печат ПДФ

1483804 10201819471836305 368234655 nНа 15 и 16 март 2014 година се проведе поклонническо пътуване до Чипровския, Лопушанския и Клисурския манастир. Пътуването беше организирано от ПЦ „Проф. Тотю Коев" и в него взеха участие студенти на ПБФ към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" и вярващи от различни енории във Великотърновска епархия.
Поклонниците посетиха първо Чипровския манастир „Св. Иван Рилски", където бяха посрещнати от игумена му архимандрит Василий. Той ги разведе из скромната монашеска обител като им разказа накратко историята на манастира. Създаден през Х век манастирът е бил важно духовно и културно средище. В периода на своето съществуване той е бил опожаряван шест пъти, като особено тежки последици е имало второто нападение, след потушаването на Чипровското въстание, когато била унищожена както църковната утвар, така и богата библиотека от славянски и български книги. Макар и твърде изоставен, манастира се намира на спокойно място заобиколен от красива природа. Това може би обяснява, защо въпреки всичките си разрушавания е бил отново съграждан. Отправяме към Бога молитва, Чипровския манастир да се въздигне като феникс от пепелта и да възвърне предишната си слава на духовно и просветно средище.

Страница 8 от 16

Банер
Банер
Банер

В момента има 110 посетителя в сайта