ПБФ : ЦЕНТРОВЕ | ПРАВОСЛАВЕН ЦЕНТЪР "ПРОФ. Т. КОЕВ"
A+ R A-

ПРАВОСЛАВЕН ЦЕНТЪР "ПРОФ. Т. КОЕВ"

Поклонническо пътуване до Чипровския, Лопушанския и Клисурския манастири

Е-мейл Печат ПДФ

1483804 10201819471836305 368234655 nНа 15 и 16 март 2014 година се проведе поклонническо пътуване до Чипровския, Лопушанския и Клисурския манастир. Пътуването беше организирано от ПЦ „Проф. Тотю Коев" и в него взеха участие студенти на ПБФ към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" и вярващи от различни енории във Великотърновска епархия.
Поклонниците посетиха първо Чипровския манастир „Св. Иван Рилски", където бяха посрещнати от игумена му архимандрит Василий. Той ги разведе из скромната монашеска обител като им разказа накратко историята на манастира. Създаден през Х век манастирът е бил важно духовно и културно средище. В периода на своето съществуване той е бил опожаряван шест пъти, като особено тежки последици е имало второто нападение, след потушаването на Чипровското въстание, когато била унищожена както църковната утвар, така и богата библиотека от славянски и български книги. Макар и твърде изоставен, манастира се намира на спокойно място заобиколен от красива природа. Това може би обяснява, защо въпреки всичките си разрушавания е бил отново съграждан. Отправяме към Бога молитва, Чипровския манастир да се въздигне като феникс от пепелта и да възвърне предишната си слава на духовно и просветно средище.

Конкурс за написване на есе, посветено на дяконията и милостинята

Е-мейл Печат ПДФ

safe imageИисус Христос и св. апостоли ни учат, че грижата за ближните, нуждаещите се, болните, бедните, сираците, вдовиците, затворниците е дълг за всеки християнин. Много са примерите за милосърдие на св. отци и православните авторитети от древни времена до днес: св. безсребърници Козма и Дамян Римски лекували даром и подпомагали сиромаси с имуществото си; св. Николай тайно дарил пари на беден баща, за да го спаси от голям грях; св. Йоан Милостиви е бил милосърден и щедър; св. Филарет Милостиви дарявал всичко, което имал на сиромаси; преп. Параскева Българска също раздала целия си имот на бедни; св. Йоан Шанхайски създал дом за сираци и се грижил за изоставени деца; старецът Паисий Светогорски помагал на бедни хора, деца и вдовици.

Поклонническо пътуване до Видинска епархия

Е-мейл Печат ПДФ

logo2 Православния център „Проф. Тотю Коев" oрганизира поклонническо пътуване до Лопушански, Чипровски и Клисурски манастир - Видинска епархия*  на 15 и 16 март 2014 г.

Страница 9 от 16

Банер
Банер
Банер

В момента има 56 посетителя в сайта