ПБФ :
A+ R A-

Една православна среща в европейската младежка столица Клуж-Напока, 2015

Е-мейл Печат ПДФ

kluj 1„Заедно за бъдещето на Европа", това бе мотото, под което се проведе европейска среща на православната младеж между 4 и 7 септември в румънския град Клуж-Напока. В събитието се включиха около 6000 православни християни на възраст от 15 до 35 години. Домакините посрещнаха групи от Украйна, Русия, Полша, Кипър, Гърция, Македония, Сърбия, Йордания, Словакия, Финландия, Чешка република, Грузия, Палестина, Уганда, Сирия и САЩ. България също взе участие в православната младежка среща.


Програмата, изготвена за събитието, започна на 4 септември пред православната митрополитска катедрала „Успение Богородично". Срещата бе открита със слово на Негово Блаженство Даниил, Патриарх на Цяла Румъния под надслова „Православните младежи – свидетели за Христовата любов и мисионери на Църквата". Последва вечерна молитва на румънски и английски език, благословение и поздрав от митрополит и архиепископ Андрей от Клуж.
Денят завърши с концерт на площад „Унирий" („Съединение") на известна румънска група „Холограф".
На 5 септември денят започна с утринна молитва пред митрополитската катедрала, след което се състояха интернационални групови дискусии в различни румънски училища на тема „Младежта и семейството за християнските ценности на Европа". Денят продължи с посещение на различни музеи, занаятчийски работилници, изложби и презентации в Клуж-Напока.
Вечерта приключи с конференция на тема „Нашите междуличностни отношения в светлината на връзката ни с Бога".
В неделното утро пред митрополитската катедрала се отслужи Тържествена литургия от Негово Блаженство Даниил, Патриарх на Румънската православна църква.
През ранния следобед, в централния парк, бе представен традиционният румънски фолклор. Участниците от различни държави, в православната младежка среща, също бяха поканени да представят своите фолклорни традиции на откритата сцена в парка. Българската група представи две народни песни изпълнени от Петър Кирилов – „Мама на Младен думаше" и „Заградил е Добри".
Денят продължи с шествие на православната младеж от централния парк до митрополитската катедрала „Успение Богородично", където се проведе вечерна молитва на румънски и английски език.
Вечерта завърши с фолклорен концерт на Флорин Съсърман и неговите гости.
Европейската православна младежка среща завърши в понеделник (7 септември) сутринта. Нашите домакини от Клуж-Напока закриха събитието в спортната зала на града. На закриването присъстваха Негово Блаженство Даниил, Патриарх на Цяла Румъния и митрополит и архиепископ Андрей (Клуж).
Пътят към България бе наситен със свети обители по долина на река Олт. При завръщането си към родината, българската група се поклони в манастира „Козия" (1386г.), който е побратимен с Басарбовския манастир край Русе. Това бе завършекът на православната среща в европейската младежка столица Клуж-Напока (2015), в навечерието на празника Рождество на Пресвета Богородица.

kluj 3

kluj 4

kluj 2

kluj 7

kluj 5

kluj 6


Банер
Банер
Банер

В момента има 18 посетителя в сайта