ПБФ :
A+ R A-

Богословският факултет във Великотърново е с най-ниските такси за бъдещи теолози в страната

Е-мейл Печат ПДФ

bogosl 420x221 420x221

Пресконференция на Православния богословски факултет на Великотърновския университет

951 бакалаври са завършили Православния богословски факултет към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" от основаването му през 1991 г. досега. Това отчете на пресконференция доц. Мариян Стоядинов, заместник -декан на факултета. Това е общата бройка за богослови и иконографи. От въвеждането на магистърски програми през 2005 г. досега, са завършили 88 магистри по теология и 33-ма иконографи. За последните 4 години се обучават общо 33-ма докторанти. Възпитаниците на ПБФ се реализират във всички обществени сфери, уточниха от ръководството на факултета.

 През новата 2016/2017 учебна година факултетът намалява таксите за обучение във всички специалности. Той е единственият в България, който е с най-ниски такси за студентите. Доц. Стоядинов представи сравнение между теологическото обучение във вузовете в София, Пловдив и Шумен. 400 лева или под стойността на МРЗ, е годишната такса за редовно обучение в „Религия и теология". За сравнение в София тя е 540 лева, в Пловдив- 580 лв, а в Шумен- 500 лева. Едва 350 лева на година ще струва обучението на бъдещите богослови във ВТУ, ако запишат задочна форма на обучение. Докторските програми във ВТУ също са най-достъпни финансово. Един докторант по теологична дисциплина плаща годишно тук 580 лева, а в Софийския университет- 1300 лв.

Специалността „Църковни изкуства – иконопис, стенопис и дърворезба" се изучава само във ВТУ, уточни доц. д-р Светослав Влайков, заместник- декан на факултета. От тази година е въведена нова дисциплина „Религиознание" с изучаване на трите световни религии. От цялата страна само в Православния богословски факултет на търновската Алма матер има изнесено обучение. Факултетът е акредитиран от Министерство на образованието на Кипър и от догодина ще се обучават петима студенти от Кипър. Уникална е и въведената от няколко години дистанционна форма на обучение, допълни доц. Влайков. Само във ВТУ и в СУ има възможност за получаване на степените „магистър" и „доктор".

Обновяването на много църкви и манастири по Програмата за развитие на селските райони през последните години дава добра възможност за реализация на завършилите „Църковни изкуства", уточни и доц.Евгений Николов от катедра „Иконография".

Тази година факултетът навършва четвърт век от създаването си.Бившият декан доц. Димитър Киров се върна назад и припомни, че в началото във факултета са чели лекции предимно софийски преподаватели, но че в момента вече има изграден преподавателски капацитет. По повод юбилея, факултетът подготвя богата програма, която включва много научни форуми и изложби.

 

автор: Ана Минева - www.times.bg
видео: www.bta.bg 


Банер
Банер
Банер

В момента има 59 посетителя в сайта