ПБФ :
A+ R A-

„Библейско богословие. Академични есета“ - нова книга в областта на старозаветната библеистика

Е-мейл Печат ПДФ

cover-popmarinov-print-197x300Излезе от печат „Библейско богословие. Академични есета" на доц. д-р Димитър Попмаринов. Изданието осветява важни въпроси от дисциплината Библейско богословие и е насочено към студентите от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий", но предвид темите, които застъпва, би било полезно и за широката читателска аудитория.


Книгата е разделена на четири части. В уводната първа част са разгледани изходните позиции от гледна точка на различните конфесии (библейското богословие в протестантска среда, библейското богословие в римокатолическа среда и библейското богословие в системата на православната библеистика). В този контекст се изясняват основните предпоставки, методологически различия и съдържание на дисциплината. Във втората част на труда е засегнат въпросът да Божието откровение в Стария Завет. Авторът разглежда и темата за Бога като Творец в Стария Завет, разказът за сътворението и проблемите с разбирането му. Поставя се и въпросът за време и вечност в светлината на библейското откровение. Третата част е посветена на човека и неговото разбиране в Стария Завет и претълкуването му в Новия Завет. Божият промисъл за човека и света, живота, смъртта и възкресението, библейското учение за пола, брака и брачните отношения са само някои от темите, засегнати от доц. д-р Димитър Попмаринов в тази част на труда. Последната четвърта глава е посветена на Божието откровение и историята, като се поставят теми с оглед историческото разбиране и прочит на Откровението в Стария Завет и в навечерието на Новия.
kirovДоц. д-р Димитър Попмаринов е преподавател в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" от неговото основаване до днес. Бил е два мандата декан на факултета, заместник-декан, ръководите катедра, член на Академичния съвет на ВТУ. Областта на научно-преподавателската му дейност е библеистиката. Участва в редица престижни научни конференции в страната и чужбина. Сред по-важните му публикации са книгите „Между вярата и разума. Първи въпроси (второ преработено издание), Фондация „Покров Богородичен"С., 2016; Orthodox and Westleyan Spirituality (на корейски), Republic of Korea, 2011; „Съвременни богословски проблеми (второ допълнено издание), „Омофор", С., 2004; Кратко въведение в Свещеното Писание на Стария Завет", „Фабер", В.Търново, 2001.
Рецензенти на новоизлезлия труд „Библейско богословие. Академични есета" са проф. протопрезвитер д-р Николай Шиваров и проф. д-р Иван Желев Димитров. Издател и Фондация „Покров Богородичен".
Книгата беше представена за първи път пред читателската аудитория на 11 септември 2018 г. по време на XX-то издание на Седмицата на православната книга, организирано от Варненска и Великопреславска света митрополия.


Банер
Банер
Банер

В момента има 40 посетителя в сайта